Γνώμη: Fake news και δημοκρατία

0

Mε αφορμή τη “fake” είδηση θανάτου του Κώστα Γαβρά, μερικές σκέψεις:

Του Δημήτρη Κούλαλη*

Στις μέρες μας, το διαδίκτυο ορίζεται ως το απόλυτα ελεύθερο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, καθότι επιτρέπει, σχεδόν σε όλους, να βρίσκονται σε «σύνδεση» με τον κόσμο πάντα και παντού, απελευθερωμένοι πλέον από τα πλοκάμια της καθεστωτικής δημοσιογραφίας και προπαγάνδας…

Μέχρι ενός σημείου έχουν δίκιο όσοι το υποστηρίζουν.

Ωστόσο, όσον αφορά τη δημοσιογραφία δεν είναι λίγες οι φορές που το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα ΜΚΔ, όχι απλά δεν συνεπικουρούν στη σωστή μετάδοση της πληροφορίας, αλλά λειτουργούν σαν μια χαβούζα της επικοινωνιακής Βαβέλ, στην οποία «fake» ειδήσεις, αδιασταύρωτα ρεπορτάζ, πληρωμένες φωνές συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων κ.ά. έχουν μετατρέψει την ενημέρωση σε αντηχεία στρεβλότητας, φανατισμού και θεωριών συνωμοσίας

Σε ένα απέραντο πνευματικό νεκροτομείο όπου ανακοινώσεις πρακτορείων, κομμάτων και επιχειρηματικών ομίλων συναντούν την ημιμάθεια, το κουτσομπολιό, τον αντιδραστικό λαϊκισμό, το ρατσισμό κ.λπ, υπονομεύοντας όχι μόνο την αξία του πρωτότυπου δημοσιογραφικού έργου, αλλά την αξία της ίδιας της Δημοκρατίας, θεματοφύλακα της οποίας αποτελεί η δημοσιογραφία.


Δεν είναι στις προθέσεις μου να ξιφουλκήσω ενάντια στα ΜΚΔ και το Διαδίκτυο.

Η τεχνολογία άλλωστε, μπορεί και οφείλει να σταθεί αρωγός στην ανθρωπότητα. Προβληματίζομαι ωστόσο, για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας σε παγκόσμια κλίμακα. Γιατί η απαίτηση των πολιτών για σωστή, αδέσμευτη ενημέρωση δεν είναι μια άπιαστη ουτοπία, αλλά προϋπόθεση της κοιν. εξέλιξης και της ελευθερίας.

Δυστυχώς, μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, ελάχιστοι είναι σήμερα εκείνοι που έχουν τέτοιες απαιτήσεις.

Μακάρι η Ιστορία να διαψεύσει τους φόβους μου.

*Πηγήhttp://www.nostimonimar.gr/

Οι αναδημοσιεύσεις Άρθρων Γνώμης , δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις της Ομάδας “forolineυζήν”.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.