Γιατί το λέμε Μετς και άλλες επτά πληροφορίες…

0

Μετς λέγεται μια πόλη στη βόρεια Γαλλία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.Γιατί έχουμε αθηναϊκή γειτονιά με το ίδιο όνομα;

της Ηρώς Κουνάδη
  1. Γιατί το 1883 ο γιος του Καρόλου Φιξ (του γνωστού, με την μπύρα και το εργοστάσιο που σήμερα είναι το ΕΜΣΤ άνοιξε εδώ μια μπυραρία, και της έδωσε το όνομα της πόλης στην οποία οι συμπατριώτες του είχαν κερδίσει τους Γάλλους πριν από μια δεκαετία –το 1870, για να ακριβολογούμε.




  1. Την ίδια δεκαετία ήταν που άρχισαν να χτίζονται και τα νεοκλασικά σπιτάκια για τα οποία σήμερα είναι γνωστό το Μετς.
  2. Η γειτονιά ήταν εντελώς ακατοίκητη επί Τουρκοκρατίας, και αραιοκατοικημένη τα πρώτα 50 χρόνια του ελληνικού κράτους. Οι πρώτοι κάτοικοι που της έδωσαν ζωή ήταν Κυκλαδίτες, από την Τζια.
  3. Αν ο Ιλισσός δεν είχε μπαζωθεί την δεκαετία του ’50, η γειτονιά θα είχε και το δικό της ποτάμι, για να βγάλει ακόμα πιο εκτός συναγωνισμού όλες τις άλλες «ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας».
  4. Ο μέγας και τρανός Λε Κορμπυζιέ έλεγε πως το Μετς είναι «το μπαλκόνι της Αθήνας» και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;
  5. Δύο ανεμόμυλους, που λειτουργούσαν ως το 1880, είχε το Μετς. Ο πρώτος βρισκόταν κοντά στη γέφυρα της Αγίας Φωτεινής, και είχε κατεδαφιστεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος, ψηλά πάνω στο λόφο, ήταν ο γνωστός Μύλος Αργυρίου, ο τελευταίος ανεμόμυλος της Αθήνας που επιβίωνε. Κατεδαφίστηκε το 1986.
  6. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή λεγόταν Παντρεμενάδικα, από τα ξύλινα παραπήγματα που στέγαζαν κρυφά ραντεβουδάκια και παράνομους έρωτες.
  7. Το Βατραχονήσι, που μπορεί να έχεις ακούσει, δεν αναφέρεται στο Μετς, και δεν είναι η παλιά ονομασία του. Το… ορίτζιναλ Βατραχονήσι του Ιλισσού βρισκόταν απέναντι από το Μετς, εκεί που είναι σήμερα οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι Αθηναίοι αναφέρονταν με το όνομα Βατραχονήσι και στην περιοχή γύρω από την σημερινή Πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι. Πάντως όχι στο Μετς.

πηγή:in2life



Comments are closed.