«Φακελώνονται» οι επιβάτες των αεροπλάνων από την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος

0

Πληροφορίες που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών πτήσεων εντός ή εκτός της Ε.Ε., εφόσον προσγειώνονται σε ή απογειώνονται από ελληνικό έδαφος, θα διαβιβάζονται από τους αερομεταφορείς στις ελληνικές αρχές και θα ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών-μελών.

Σκοπός των παραπάνω κανόνων αποτελεί η πρόληψη, ανίχνευση και δίωξη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Μεταξύ των εγκλημάτων αυτών, που απαριθμούνται  εριλαμβάνεται και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος).

• Στα δεδομένα επιβατών, που θα διαβιβάζονται από τους αερομεταφορείς, ενδεικτικά περιλαμβάνονται: α) το ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη μη εμφάνισή του προς αναχώρηση, β) προσωπικά στοιχεία των επιβατών, όπως ιθαγένεια, επώνυμο, όνομα, φύλο, ημερομηνία γέννησης, αεροπορική εταιρεία, αριθμός πτήσης, καθώς και η ημερομηνία, ο αερολιμένας και η ώρα αναχώρησης και άφιξης του επιβάτη, γ) στοιχεία πληρωμής, στα οποία περιλαμβάνεται και η διεύθυνση χρέωσης κ.τ.λ.

• Αρμόδιες για την εξέταση των σχετικών πληροφοριών καθίστανται, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, καθώς και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης («πόθεν έσχες»). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν από την επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση άλλων εγκλημάτων, που εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων τους, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν και να λαμβάνουν υπόψη περαιτέρω τα συγκεκριμένα στοιχεία.
Πηγή: Grant Thornton-Έντυπη Καθημερινή


Comments are closed.