Μη καταβολή τελών χαρτοσήμου δεν συνιστά έγκλημα φοροδιαφυγής

0
Τα τέλη χαρτοσήμου δεν περιλαμβάνονται στα οριζόμενα στο άρθρο 66 του Κ.Φ.Δ εγκλήματα φοροδιαφυγής και κατά συνέπεια δεν συντρέχει υποχρέωση για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.1 του άρθρου 55Α και στην παρ.1 του άρθρου 68 του Κ.Φ.Δ.
Και αυτό διότι με βάση το άρθρο 66 του Κ.Φ.Δ. ορίζεται ότι: «Έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς (…)». Ωστόσο, τα τέλη χαρτοσήμου έχουν ρητώς εξαιρεθεί από την κατηγορία των παρακρατούμενων φόρων-τελών (ΠΟΛ.1317/1997). Τα ως άνω επανέλαβε η ΑΑΔΕ με την Ε. 2045/19-3-2019 εγκύκλιο. Περαιτέρω, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να προβεί στη λήψη προληπτικών η διασφαλιστικών μέτρων με βάση το άρθρο 46 του Κ.Φ.Δ. (δηλαδή επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της οφειλής και χωρίς δικαστική απόφαση) προκειμένου να διασφαλίσει την είσπραξη τελών χαρτοσήμου (ΔΕΛ Γ 1189816 ΕΞ 2017
Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα της ARTION με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr
πηγή : naftemporiki.gr


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.