Όταν «Διαβάζω για τους Άλλους»… Γνωρίστε το μη κερδοσκοπικό δίκτυο εθελοντών

0

Όραμά του Διαβάζω για τους Άλλους είναι όλοι οι συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Θεωρούμε χρέος κάθε ανεπτυγμένης κοινωνίας να έχουν όλοι οι πολίτες πραγματικά ίσες και δίκαιες ευκαιρίες.

Για τον λόγο αυτό, το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο εθελοντών Διαβάζω για τους Άλλους στοχεύει να αναπτύξει όλες τις δράσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χαρά της ανάγνωσης.

Θέλουμε ΟΛΟΙ οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο Διάβασμα!
Για να ακούνε όλοι με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας!

Κύριος στόχος του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η αύξηση των ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Για τον λόγο αυτό, σήμερα πραγματοποιούνται ηχογραφήσεις σε διάφορα ιδιωτικά, επαγγελματικά και δημόσια στούντιο ανά την Ελλάδα.




Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγερικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να δημιουργήσει το Διαβάζω για τους Άλλους -μέσα από χορηγίες και δωρεές- όλο και περισσότερα στούντιο ηχογράφησης ανά την Ελλάδα, προκειμένου η ηχογράφηση όλων των παραπάνω να μη σταματά ποτέ και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ηχογράφησης εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παράλληλα το Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται από εθελοντές αναγνώστες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν, και λαμβάνουν χώρα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.

Ταυτόχρονα, εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν ιδιωτικά σε ανθρώπους τετραπληγικούς ή και ηλικιωμένους, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης αυτής καθιστά απαραίτητη την προηγούμενη εκπαίδευση των εθελοντών μας και την άριστη συνεννόηση με την οικογένεια του επωφελούμενου.

Καθώς το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσεται και ο ιστός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, ξεκινάμε όλο και περισσότερες δράσεις ανάγνωσης. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε δράσεις ανάγνωσης μέσα στις φυλακές, ενηλίκων και ανηλίκων, για κρατούμενους που είναι αναλφάβητοι, αλλά και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιο ίδρυμα στην Ελλάδα το έχει ανάγκη!

Για τους λόγους αυτούς και αν εμπνέεστε από τις δράσεις μας, σας καλούμε να έρθετε μαζί μας στο ταξίδι αυτό. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι εσάς. «Ανθρώπους που παλεύουν για το αδύνατον, επειδή γνωρίζουν ότι έτσι μόνο ξεριζώνεται το χάος»! 
Για να φτάσει το Διαβάζω για τους Άλλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Για να δώσουμε τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην λογοτεχνία σε κάθε άνθρωπο που αδυνατεί!

Οι δράσεις και το όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους διαπνέονται από τις παρακάτω αξίες:

  • Ισότιμη πρόσβαση στην λογοτεχνία, στην πληροφορία και σε κάθε είδους ανάγνωσμα για τους μη βλέποντες και για κάθε άτομο που ανήκει σε κοινωνικά ευπαθή ομάδα. Πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής κατάστασης ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, θα πρέπει να μπορεί να βιώνει τη χαρά της ανάγνωσης. Πόσο μάλλον που για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, η ανάγνωση δεν είναι μόνο πηγή χαράς αλλά και αναγκαιότητα για την καθημερινή ζωή και την εκπαίδευσή τους.
  • Ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, μέσα από ένα πλαίσιο ευθύνης και υπευθυνότητας, έμπνευσης και προσφοράς και εξέλιξης του ίδιου του ατόμου μέσα από τη συναναστροφή και την εκπαίδευση τους με τις δράσεις και το έργο του Διαβάζω για τους Άλλους.

 «Διαβάζω για τους Άλλους»
Για ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις ή προτάσεις, στείλτε email στο info@giatousallous.gr.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, από τις 11:00 ως τις 19:00, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την οργάνωση «Διαβάζω για τους άλλους» περιμένει τους Αθηναίους στο Μετρό Συντάγματος, για το φινάλε μιας χρονιάς, κατά την οποία 260 εθελοντές διάβασαν 2.548 ώρες, 13.550 σελίδες και ομόρφυναν τον κόσμο εκατοντάδων συμπολιτών μας από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Στην εκδήλωση με τίτλο «Διαβάζω και Αλλάζω τον Κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της ηχογράφησης ενός βιβλίου, να απολαύσουν παραμύθια από εθελοντές-μαθητές, να μάθουν για τη γραφή Braille, να ακούσουν αποσπάσματα μεταφρασμένης αμερικανικής λογοτεχνίας, να αγοράσουν ένα «διαβασμένο» βιβλίο από το bazaar αλλά και να χαρίσουν τα δικά τους «διαβασμένα» βιβλία. Παράλληλα, εθελοντές της οργάνωσης «Διαβάζω για τους Άλλους» συζητούν με το κοινό για το δικαίωμα όλων στη γνώση, τη διασκέδαση, την ελπίδα, το όνειρο, που ξεκινά μέσα από ένα βιβλίο.




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.