Την Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε: Διαβάστε βασικές πληροφορίες…

0

Την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαΐου 2019, ψηφίζουμε για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών “αρχόντων” σε Δήμους, Κοινότητες και Περιφέρειες στη Χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα μαζί με όλους τους Πολίτες της Ευρώπης ψηφίζουμε για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, για 5ετή θητεία.




Ας δούμε λοιπόν κάποιες πρακτικές πληροφορίες, που θα πρέπει να γνωρίζουμε για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μας και για τις δυο κατηγορίες εκλογών.

Το Δικαίωμα ψήφου:
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι τις 31/12/2002.Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

 

♦  Η ημέρα της ψηφοφορίας είναι η Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (για όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

♦  Οι σταυροί προτίμησης:
Περιφερειακές Εκλογές:
– Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Δημοτικές Εκλογές:
1. Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
2. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και
έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
3. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
4. Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

♦  Ποια είναι τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζω για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές:

Τα εκλογικά τμήματα  θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες. Στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» θα ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές και στα εκλογικά τμήματα με διάκριση «Β» για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Εξαιρούνται τα τμήματα με πολύ λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στα οποία θα υπάρχουν και οι 4 κάλπες των εκλογών καθώς και τα τμήματα των δήμων στους οποίους που δεν αναδεικνύονται συμβούλια ή πρόεδροι κοινότητας στα οποία θα υπάρχουν 3 κάλπες.Τα εκλογικά τμήματα «Α» και «Β» θα στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και σε συνεχόμενες αίθουσες για τη διευκόλυνση των εκλογέων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Πατήστε εδώ

Μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε ΕΔΩ

 

 

⊗  Η ημέρα της ψηφοφορίας είναι η Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

⊗  Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατέχει δηλαδή 21 έδρες).

⊗  Οι σταυροί προτίμησης:
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

⊗  Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρούς, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.Οι σταυροί πρέπει να μπαίνουν όλοι ενιαία, είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά.

⊗  Διαβάστε ποια πολιτικά κόμματα και ποιοι συνασπισμοί κομμάτων συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, στην Ελλάδα. Απόφαση του Αρείου Πάγου Νο 65/2019 

Τα εκλογικά τμήματα  θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες.
Στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» θα ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές

Για περισσότερες πληροφορίες: Πατήστε εδώ

Μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε ΕΔΩ







Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.