Μετατροπή προσωπικής εταιρείας σε κεφαλαιουχική

0

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς (ν. 4601/2019), σε περίπτωση μετατροπής προσωπικής εταιρείας σε κεφαλαιουχική απαιτείται προηγούμενη εξακρίβωση της αξίας της περιουσίας της υπό μετατροπή εταιρείας από ορκωτούς ελεγκτές ή πιστοποιημένους εκτιμητές (σύμφωνα με τη διαδικασία αποτίμησης των εισφορών σε είδος που ακολουθείται για την ανώνυμη εταιρεία).

Στην περίπτωση αυτή το κεφάλαιο της εταιρείας με τη νέα νομική της μορφή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο, χωρίς νέες εισφορές, από το ποσό που προκύπτει, αν από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της υπό μετατροπή εταιρείας αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις της. Εφόσον το κεφάλαιο της εταιρείας με τη νέα νομική της μορφή υπολείπεται από το ελάχιστο όριο που προβλέπεται από τον νόμο ή το καταστατικό για την εταιρεία αυτή, η διαφορά καλύπτεται με νέες εισφορές.

Προσοχή: Η μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε κεφαλαιουχική εταιρεία (ΕΠΕ/Α.Ε./IKE) αποτελεί κατ’ ουσίαν σύσταση νέου νομικού προσώπου με εισφορά σε είδος και όχι μετατροπή κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 118-133 του νέου νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς (ν. 4601/2019). Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, εφαρμόζονται οι διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων (ν.δ. 1297/1972, ν. 2166/1993 κ.λπ.) (βλ. και ΑΑΔΕ/Ε2048/21.3.2019).

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα της ARTION με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική






Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.