Ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά είναι ένας πολύ δυνατός μήνας για τα live.

0

Παλαιοροκάδες και τενόροι, γυναίκες που γράφουν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη μουσική σκηνή, μούσες από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα των ‘70s και ροκ είδωλα των ‘60s, σαγηνευτικοί σαραντάρηδες και βασίλισσες μακρινών μουσικών παραδόσεων. Ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά είναι ένας πολύ δυνατός μήνας για τα live.

Αφενός εξαντλούμε τις τελευταίες μας καλοκαιρινές δυνάμεις, αφετέρου η προσαρμογή στο κλεινόν άστυ είναι πάντα πιο ομαλή όταν οι βραδιές γεμίζουν μελωδίες. Δέκα σημαντικοί καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ειδών διεκδικούν την προσοχή μας και μας οδηγούν σιγά σιγά στο φθινόπωρο.

Κρατήστε επίσης δυνάμεις γιατί από Νοέμβριο περιμένουμε τον Μπράιαν Ανταμς, τον Ενρίκε Ιγκλέσιας, τον Χοσέ Καρέρας, κ.ά.




Άρα Μαλικιάν

■ Ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις έργων, ηλεκτρισμένες διασκευές στη «Μισιρλού», σε συνθέσεις των Μπαχ, Παγκανίνι, σε τραγούδια του Μπάουι, των Led Zeppelin, της Μπγιορκ. Μετά τις εμβληματικές μουσικές σκηνές του κόσμου (από το Royal Albert Hall του Λονδίνου, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το Tempodrom στο Βερολίνο, την Volkswagen Arena στην Κωνσταντινούπολη, το National Auditorium στο Μεξικό και το L’Olympia στο Παρίσι), ο ανατρεπτικός ροκ σταρ του βιολιού Αρα Μαλικιάν, με την ορχήστρα του, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Παλλάς, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Γεννημένος το 1968 στον Λίβανο, αρμενικής καταγωγής, έχει ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή μαθαίνοντας βιολί στα καταφύγια του πολέμου στη Βηρυτό, έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο στην ηλικία των 12 ετών, σπούδασε μουσική στη Γερμανία, ενώ εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Ισπανία (εισιτήρια 15€-60€).

■ Ο σαγηνευτικός Mάριο Μπιόντι, με τις αισθαντικές σόουλ ιστορίες του, έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και υπόσχεται μια βραδιά μαγική από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, γεμάτη πάθος και συναίσθημα. Με τη βαθιά και αισθαντική χροιά της φωνής του, θα μας ταξιδέψει στην εποχή των μεγάλων music halls, διατηρώντας παράλληλα το σύγχρονο στοιχείο αλλά και το «ιταλικό» ταμπεραμέντο του.

Είτε τραγουδάει τζαζ, είτε soul standards, οι πλούσιες ενορχηστρώσεις και μελωδίες, καθώς και το απαράμιλλο στιλ του δημιουργούν ένα πολύ γοητευτικό σύνολο. Η σπουδαία πορεία του ξεκίνησε το 2004 και πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της Ιταλίας για να συνεργαστεί με τον Αμερικανό θρύλο Ρέι Τσαρλς και σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Chaka Kahn, Michael Bolton, Incognito και The Crusaders (εισιτήρια 25€-60€).

Μάριο Μπιόντι

■ Οι Archive γιορτάζουν 25 χρόνια από τη δημιουργία τους σε δύο μοναδικές βραδιές αφιερωμένες στους κορυφαίους μουσικούς σταθμούς της καριέρας τους και τιμώντας την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το ελληνικό κοινό! Τους περιμένουμε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και την επομένη στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης.

Με ετερόκλητες επιρροές και διαφορετική αντιμετώπιση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και προσδιορίζουν τη μουσική, το δίδυμο των Darius Keeler και Danny Griffiths έχει υπογράψει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του νέου κύματος του progressive rock. Από το αριστουργηματικό downtempo ντεμπούτο τους «Londinium» του 1996 μέχρι το πρόσφατο άλμπουμ τους «25», κάθε κυκλοφορία των Archive ακροβατεί μεταξύ διαφορετικών πειραματισμών, νέων ήχων και κοινωνικών προβληματισμών (εισιτήρια 30€-80€).

■ Ιέρεια και μούσα του Σερζ Γκενσμπούργκ, Αγγλίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια, η Τζέιν Μπίρκιν επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από 11 χρόνια, για μία και μοναδική συναυλία, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Τζέιν Μπίρκιν

Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της με το «Gainsbourg Symphonique» και συνοδευόμενη από την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ) θα μας ταξιδέψει στον μελωδικό κόσμο του Γκενσμπούργκ ερμηνεύοντας με την αισθαντική φωνή και τη θεατράλε παρουσία της -μεταξύ άλλων- τα: «L’Anamour», «Valse de Melody», «Baby Alone in Babylone», «La Chanson de Prevert», «L’amour de moi», «Ces Petits Riens», κ.ά. (εισιτήρια 17€-90€).

■ Εναν χρόνο μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, ο βιρτουόζος του βιολιού Νάιτζελ Κένεντι επιστρέφει στις 7 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο με το πιο εμβληματικό έργο της καριέρας του: τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Το «τρομερό παιδί» της κλασικής μουσικής ηχογράφησε το κορυφαίο έργο πριν από τριάντα χρόνια προκαλώντας επανάσταση στον χώρο και πουλώντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα (ο δίσκος παραμένει το κλασικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως).




«Αυτό που με συνεπαίρνει περισσότερο από όλα στις “Τέσσερις Εποχές” είναι το πώς ο Βιβάλντι συμπυκνώνει τόσο δυνατές εικόνες με έναν τόσο ευθύ τρόπο. Τα γρήγορα “περάσματα” γεμάτα ενέργεια, οι μελωδίες που επικοινωνούν ευθέως με την ομορφιά και την απλότητα», λέει για το έργο ο καλλιτέχνης που με την τεχνική του, το μοναδικό ταλέντο και την πληθωρική σκηνική του παρουσία έφερε νέες προοπτικές σε κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο (28€-88€).

■ Ο θρύλος του ροκ, η ψυχή των Animals, το είδωλο των ‘60s, η κινητήριος δύναμη της περίφημης British Invasion, ο πρωτοπόρος της ψυχεδελικής σκηνής του Σαν Φρανσίσκο, ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες του ροκ εν ρολ, ο αειθαλής Ερικ Μπάρντον θα βρεθεί στο Ηρώδειο την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου για να μας αφηγηθεί με τη βαθιά φωνή του τις υπέροχες ροκ ιστορίες της ζωής του.

«Farewell Europe live at Acropolis» αποκαλεί το live του αυτή η μοναδική μορφή του ροκ. Ο Μπάρντον δεν είναι ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης. Τραγουδιστής, στιχουργός, συγγραφέας, ζωγράφος και ενίοτε ηθοποιός, μέλος του Rock ‘n’ Roll Hall of Fame από το 1994 και ανάμεσα στους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών (σύμφωνα με το «Rolling Stone»), συνεισέφερε στη μουσική ιστορία του 20ού αιώνα και ακούραστος συνεχίζει την πορεία της και στον 21ο (εισιτήρια 30€-75€).



Έρικ Μπάρτον

■ Από τους διασημότερους τενόρους της γενιάς του, δημοφιλής καλλιτέχνης πέραν του κοινού της κλασικής μουσικής, μουσικός, συνθέτης και παραγωγός, ο πολυτάλαντος Αντρέα Μποτσέλι αναμένεται να συγκινήσει όσους βρεθούν την 11η Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο (η βραδιά διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα International Foundation for Greece).

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα αναδείξει στο έπακρον το εύρος και τις δυνατότητες της φωνής του καθώς έχει υποσχεθεί από διαμάντια του κλασικού-συμφωνικού ρεπερτορίου, αγαπημένες άριες από όπερες, αποσπάσματα από οπερέτες μέχρι ιταλικές καντσονέτες αλλά και σύγχρονα ποπ τραγούδια (εισιτήρια 55€-190€).

Αντρέα Μποτσέλι

■ Αδιαμφισβήτητα η άφιξη της χρονιάς -ποιου φθινοπώρου;- είναι αυτή της Florence and the Machine, που ξεκίνησε με μια βραδιά στο Ηρώδειο και τελικά θα δώσει τρεις συναυλίες στην Αθήνα (19, 22/9 στο Ηρώδειο και 21/9 στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου). Συναυλιακή επιθυμία ετών (μια και η πρώιμη άφιξή της πριν από χρόνια δεν έτυχε θερμής υποδοχής), η κοκκινομάλλα Φλόρενς Γουέλς είναι μια μοναδική περσόνα της σύγχρονης μουσικής, ένα φοβερό πλάσμα που επάνω στη σκηνή μπορεί με ένα απλό τίναγμα των μαλλιών να μεταμορφωθεί από αερικό σε ροκ ιέρεια.

«Η αρχαία ελληνική τέχνη και η μυθολογία έπαιζαν πάντα τεράστιο ρόλο στη δουλειά μου και έτσι δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για το τελευταίο σόου αυτού του δίσκου, αυτής της περιοδείας», λέει η ίδια κι εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να ακούσουμε αυτή τη φωνή στο συγκεκριμένο θέατρο να τραγουδά «Sometimes I feel like throwing my hands up in the air/ I know I can count on you/ Sometimes I feel like saying «Lord I just don’t care»/ But you’ve got the love I need to see me through».



Florence and the Machine

■ Η βασίλισσα της μουσικής calypso, McCartha Linda Sandy Lewis, διάσημη ως Calypso Rose, έρχεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (είσοδος ελεύθερη), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η Calypso Rose θεωρείται μητέρα της μουσικής calypso, μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες στη μουσική και έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων.

Το πρώτο της τραγούδι το συνέθεσε σε ηλικία 15 ετών κι ήταν το πρώτο κομμάτι του είδους που έθιξε την ανισότητα των φύλων. Το 1963, ήταν η πρώτη γυναίκα που απέσπασε τον τίτλο του «Calypso King» και το 2019, η 79χρονη πλέον Calypso Rose ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία καλλιτέχνις που έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια.

Calypso Rose

Στη διάρκεια της μακράς πορείας της, η Calypso Rose έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 δίσκους, ενώ η επόμενη κυκλοφορία της, που αναμένεται μέσα στο 2019, θα περιλαμβάνει τραγούδια που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα και αντλούν από τη μουσική παράδοση της Τζαμάικας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

■ Πολλές οι επιλογές την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αφού στους παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο διάσημος κι αγαπημένος Ιταλός Eρος Ραμαζότι, που εκείνο το βράδυ παίζει στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) στο πλαίσιο μιας μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας για την προώθηση του νέου του άλμπουμ «Vita Ce N’è» (θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου από την Polydor σε CD, Deluxe CD, διπλό LP και διπλό χρωματιστό LP σε Super Box Deluxe), χωρίς όμως να μας στερήσει τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος (εισιτήρια 40€-200€).







Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.