Ποιες εισφορές επαγγελματιών οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο 

0

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για χιλιάδες επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, πιθανότατα στο τέλος Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, το δίλημμα αναμένεται να τεθεί άμεσα, καθώς έως τα τέλη Απριλίου οι 900.000  επαγγελματίες  θα πρέπει να επιλέξουν για πρώτη φορά ασφαλιστική κατηγορία, αρχίζοντας έτσι το… χτίσιμο της σύνταξής τους. Καθοριστικό ρόλο για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών διαδραματίζει στο καινούργιο σύστημα που θα ισχύσει από 1/1/2020, η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη). Και αυτό, γιατί η πλειονότητα των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εκτιμάται ότι μεταξύ 2002-2019 έχουν κατά μέσον όρο καταβάλει εισφορά 240 ευρώ που οδηγεί σε συντάξιμες αποδοχές κατά μέσον όρο, κοντά στα 1.200 ευρώ.



Εκτιμάται δε, ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταξύ 20 και 30 έτη ασφάλισης. Τους απομένουν δηλαδή τουλάχιστον 5 με 20 έτη προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Εάν λοιπόν ενταχθούν εντός του 2020 στην 3η ασφαλιστική κατηγορία διατηρούν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών και δεν εγγράφουν απώλειες στη μελλοντική τους σύνταξη. Εάν επιθυμούν να την  αυξήσουν, τότε θα πρέπει να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία από τις 3 που απομένουν.

Μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος ξεκαθαρίζει λίγο τον «γρίφο», επισημαίνοντας ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί σε 10 έτη (με 30ετία), μπορεί να κερδίσει στη μελλοντική του σύνταξη έως και 64 ευρώ τον μήνα, επιλέγοντας την 3η ασφαλιστική κατηγορία αντί της 2ης. Εάν πληρώσει για την επιπλέον 10ετία εισφορές που αντιστοιχούν στην 4η κατηγορία, θα κερδίσει 93 ευρώ τον μήνα, ενώ η υψηλότερη 6η κατηγορία εισφορών για 10 χρόνια φέρνει σύνταξη αυξημένη κατά περίπου 190 ευρώ (πάντα σε σύγκριση με την 2η κατηγορία).

Στο αντίστοιχο παράδειγμα ενός ασφαλισμένου με ήδη 30 έτη ασφάλισης που του απομένουν 5 για τη συνταξιοδότηση με 35ετία, το κέρδος για την επιλογή της 3ης και όχι της 2ης κατηγορίας, είναι 22 ευρώ τον μήνα. Εάν επιλέξει την 4η κατηγορία, θα κερδίσει 28 ευρώ κι αν επιλέξει την 6η, 136 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, εάν κάποιος με 30ετή ασφάλιση σήμερα, επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί στα 40 έτη ασφάλισης, το κέρδος του είναι 122 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί στην 3η κλίμακα αντί της 2ης, 178 ευρώ αν ενταχθεί στην 4η κατηγορία και 365 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μία 10ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης.

Πηγή: Από άρθρο της Ρούλας Σαλούρου – https://www.kathimerini.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.