Αποπληθωρισμός με… ανατιμήσεις τον Ιανουάριο!

0

inflation

Με αρνητικό πληθωρισμό ξεκίνησε το 2014 για την Ελλάδα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει μείωση κατά 1,5% τον Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, αντιπροσωπεύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1968!

Παρά ταύτα, η μείωση των τιμών στα είδη διατροφής (-0,8%) είναι πολύ μικρότερη από αυτή του γενικού δείκτη αλλά και έναντι άλλων αγαθών, όπως ρούχα και παπούτσια, που ευνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις εκπτώσεις πλην όμως ενισχύουν τις φωνές εκείνες που υποστηρίζουν ότι οι τιμές στα ράφια δεν αποκλιμακώνονται, όπως θα περίμενε κάποιος λόγω της ύφεσης, της εξασθένησης της ζήτησης και της ανεργίας. Καταδεικνύεται επίσης ότι η αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών επί των λιανικών τιμών των φαρμάκων ωθεί προς τα πάνω τον σχετικό δείκτη, αφού παρά τον αρνητικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο, οι τιμές του δείκτη υγείας αυξήθηκαν κατά 1,3%, συνεπεία της αύξησης του δείκτη τιμών των φαρμάκων κατά… 25,5%! Η επίπτωση δε στον δείκτη τιμών καταναλωτή φθάνει πλέον στο 0,32 μετά και την αλλαγή της στάθμισης των δεικτών στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτικό το «καλάθι» της νοικοκυράς.

Πέραν αυτών και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανατιμήσεις καταγράφονται τον Ιανουάριο και στις τιμές του ηλεκτρισμού (αύξηση 7,9%), καθώς επίσης στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα (2%), στα γαλακτοκομικά (2,2%), ελαιόλαδο (2,1), μοσχάρι νωπό (1,6%). Ειδικότερα η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,5% τον μήνα Ιανουάριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2013, προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών:

– Κατά 0,8% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά », λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα ψάρια νωπά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, δημητριακά και παρασκευάσματα, πουλερικά νωπά, αρνί και κατσίκι (νωπά), αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά, μοσχάρι νωπό, ελαιόλαδο.

– Κατά 2,9% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

– Κατά 1,7% της ομάδας «Στέγαση» λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

– Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

– Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.

– Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια».

 

Κέρδος online 15/2/2014

Αναδημοσίευση από http://www.kerdos.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.