Πώς θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου

0

Αυτοματοποιημένη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

του Σπύρου Δημητρέλη

Η μείωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι λελογισμένη καθώς το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο φέρνει κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των περίπου 2,5 έως 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια μεγάλη μείωση θα προκαλούσε δημοσιονομική πίεση.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος προβλέπει:

– την σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του πρώτου εξαμήνου του έτους με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η σύγκριση θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες

– από τη σύγκριση θα προκύψει η μείωση των ακαθάριστων εσόδων για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία

– από το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα προκύπτει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου

– το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου δεν θα είναι ενιαίο για όλους αλλά ανάλογο της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται θα κυμαίνεται από 10% έως και 50%, δηλαδή μεσοσταθμικά θα κινείται στην περιοχή του 20% με 30%

-η μείωση της προκαταβολής φόρου θα εφαρμοστεί αυτόματα εντός του έτους με επανυπολογισμό του οφειλόμενου ποσού φόρου εισοδήματος, δηλαδή των δόσεων που απομένουν έως την αποπληρωμή του φόρου.

πηγή: capital.gr




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.