Συνοψίζοντας 29/1

0
Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα ήταν θέμα χρόνου να λάβουν διαστάσεις και να το αναδείξουν στη νέα καυτή πατάτα για την ελληνική κυβέρνηση. Η δημοσίευση της έκθεσης της κομισιόν για τις… ευθύνες της Ελλάδος έναντι της φύλαξης των συνόρων και η ξεκάθαρη απειλή για αποπομπή της χώρας από τη συνθήκη Σέγκεν, εάν εντός τριών μηνών δεν «υλοποιήσει» μια σειρά από απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων από τους Σκοπιανούς, τις αποκαλύψεις Σοκ του Γιάννη Μουζάλα στο BBC, σύμφωνα με τις οποίες οι Βέλγοι… εισηγούνται η αντιμετώπιση των προσφύγων να είναι η… θάλασσα, συνθέτουν και σκιαγραφούν γλαφυρά το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια ώρα τα αγροτικά μπλόκα πολλαπλασιάζονται. ΜΑΤ και αγρότες συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών με γενικευμένους αποκλεισμούς σε δεκάδες σημεία ανά την επικράτεια.

Πέραν όμως των παραπάνω την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σημειώθηκε ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, που από πολλούς ήδη χαρακτηρίζεται ιστορικό. Πρόκειται για τη διακήρυξη της Λευκωσίας που υιοθέτησαν Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Οι τρεις ηγέτες προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.