Πρόστιμο για μη τήρηση βιβλίων

0

Πρόστιμο ίσο με το 15% του τζίρου προβλέπεται για παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων), με βάση την προσθήκη του άρθρου 54ε στον ν. 4174/2013.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εάν κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν τηρεί τα προβλεπόμενα λογιστικά αρχεία, επιβάλλεται, για κάθε έτος για το οποίο διαπιστώνεται η παράβαση, πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

Το ελάχιστο ύψος του προστίμου είναι 10.000 ευρώ για τον υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 30.000 ευρώ για τον υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για φορολογικά έτη που λήγουν από τις 31.12.2020 και μετά.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι με βάση τις νέες διατάξεις, η μη ενημέρωση των βιβλίων και η μη επίδειξή τους κατόπιν πρόσκλησης εξομοιώνονται με τη μη τήρηση βιβλίων.

Αυτό ισχύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4714/2020, ήτοι από 31.7.2020.

Από την στήλη «ΦΟΡΟΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ» στο naftemporiki.gr


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.