Λογιστές: 8 μήνες στο έλεος της ανεπάρκειας & της ανικανότητας των υπουργείων

1

Με ανάρτηση-ανακοίνωση του, το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ΕΦΕΕΑ, επισημαίνει μια σειρά ζητημάτων που άπτονται στην 8μηνη και πλέον  περίοδο της πανδημίας, ενώ παράλληλα καταθέτει και τις προτάσεις του που αφορούν στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και στις συνθήκες εργασίας των Λογιστών.

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Από το 1ο κύμα της πανδημίας, στο 2ο κύμα… Ένα τσιγάρο δρόμος!»

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας αθωράκιστο, χωρίς μόνιμες προσλήψεις και με τους υγειονομικούς απροστάτευτους, να «μετρούν» μόνο τα χειροκροτήματα του Μαρτίου…
Με τους μαθητές συγχρωτισμένους σε πολυπληθή τμήματα, με εφόδιο τις μάσκες-σεντόνια και με μια «κουτσή» τηλεκπαίδευση…
Με τους επιστήμονες να αποφαίνονται ότι «…το 86% των μεταδόσεων – δείχνει ότι συμβαίνει μέσα σε κλειστούς χώρους…» (Σ. Τσιόδρας 05/11/2020) και τη κυβέρνηση να «χρεώνει» τη μετάδοση στο Εφετείο, στις πλατείες και στον συγχρωτισμό των νέων σε αυτές…
Με την κοινωνία να παρακολουθεί βουβή την υγειονομική κρίση, και να βιώνει τις επιπτώσεις μιας νέας και βαθιάς οικονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα και τη κυβέρνηση να φροντίζει στοχευμένα την ενίσχυση ιδιωτών (ΜΜΕ, ιδιωτικών κλινικών, ΚΤΕΛ ΑΕ κά) …

Και από την άλλη οι Λογιστές να βρίσκονται εδώ και 8 μήνες στο έλεος της ανεπάρκειας & ανικανότητας των υπουργείων Οικονομικών & Εργασίας, που τους υποχρέωσαν στο «Μένουμε γραφείο…» αντί του «Μένουμε σπίτι…» για να υλοποιούν τις αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές και άπειρες αποφάσεις τους, για τα λεγόμενα μέτρα στήριξης εργαζομένων & επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό το αλαλούμ που δημιουργήθηκε πρόσφατα, με τις άδειες κυκλοφορίας εργαζομένων & επαγγελματιών και που ακόμα συνεχίζεται, ενώ η νέα «ανακάλυψη» τους, αφορά στην έκθεση ελέγχου για την τηλεργασία!

Με την ενίσχυση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, με πολυπληθείς πλατφόρμες, με ασαφείς οδηγίες εφαρμογής, αλλά και χωρίς καμία ευαισθησία απέναντι στους Λογιστές τα υπουργεία Οικονομικών & Εργασίας με την αγαστή συνεργασία της συνδικαλιστικής ηγεσίας του χώρου μας, εφαρμόζουν τη πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα οικονομική κρίση, με εκτίναξη της ανεργίας, με περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, με κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αρπαγή της 1ης κατοικίας μέσω του πτωχευτικού.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ διατύπωσε από το Μάιο 13 προτάσεις – Μέτρα Στήριξης Επιχειρήσεων – Εργαζομένων λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού, ενώ παράλληλα συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μαζί με συναδέλφους & συναδέλφισες  στα Υπουργείο Οικονομικών & Εργασίας τον Ιούλιο.

Σήμερα ευρισκόμενοι και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα», με την πανδημία να παίρνει σοβαρές διαστάσεις λόγω της ολιγωρίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης, με τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις να μένουν ουσιαστικά χωρίς στήριξη και τους Λογιστές να βρίσκονται στο «ίδιο έργο θεατές» αναλαμβάνοντας ένα βάρος που σαφώς δεν τους αναλογεί…

Προτείνουμε:

  1. Την αποζημίωση όλων επιχειρήσεων & των ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν με απόφαση της Δημόσιας αρχής, με το ίδιο ποσό (800,00€) που ίσχυσε στην 1η φάση της πανδημίας.
  2. Την αποζημίωση όλων των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, με το ποσό των 800,00€ πραγματικά και όχι αναλογικά.
  3. Την παράταση καταβολής όλων των φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων αρχικά για τον μήνα Νοέμβριο, των πληττόμενων επιχειρήσεων (με τους ΚΑΔ Απριλίου) & αυτών που έκλεισαν με απόφαση της Δημόσιας αρχής, έως τις 30/04/2021 και τον ορισμό άτοκης 24μηνης ρύθμισης των υποχρεώσεων αυτών, από την ίδια ημερομηνία.
  4. Τη χορήγηση της «Επιστρεπτέας προκαταβολής» ως μορφής κρατικής επιδότησης με βάση τους ΚΑΔ Απριλίου. Είναι απαράδεκτο το Κράτος να λειτουργεί ως τράπεζα, χορηγώντας επί της ουσίας έντοκα δάνεια στις επιχειρήσεις. Να μην επιστραφεί δε, για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως 31/12/2021.

Επίσης:

  1. Την αναστολή παράπλευρών δηλωτικών υποχρεώσεων, όπως οι οικονομικές καταστάσεις για την Τράπεζα της Ελλάδας (υπάρχουν ήδη στο ΓΕΜΗ), το Μητρώο πραγματικών δικαιούχων μέχρι 31/03/2021. Την άμεση κατάργηση του ανούσιου ετήσιου πίνακα προσωπικού Ε4 στο ΕΡΓΑΝΗ, από φέτος.
  2. Η εμμονική αντίληψη της ΑΑΔΕ, του Υπ. Οικονομικών, με την αγαστή συνεργασία της ΠΟΦΕΕ & της ΕΦΕΕΑ, για την εφαρμογή του my data από 01/01/2021, πρέπει επιτέλους να ανατραπεί.
    Είναι παντελώς παράλογο και ανεδαφικό οι Λογιστές που σε αυτή της φάση έχουν αναλάβει την εφαρμογή των μέτρων «στήριξης της οικονομίας» κατά αποκλειστικότητα, να πρέπει να ασχοληθούν  με την νεφελώδη εφαρμογή του my data.
    Προτείνουμε την προαιρετική και μόνο εφαρμογή από 01/04/2021 και πάντα αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας.
  3. Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθένειας του Λογιστή, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.
  4. Την παράταση της καταβολής των δόσεων της εκκαθάρισης 2019 του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών όλων των επαγγελματιών, με 1η δόση στις 30/06/2021.
  5. Την προαιρετική εφαρμογή του συστήματος της τηλεργασίας των εργαζομένων στα Λογιστικά γραφεία. Δεν είναι δυνατόν οι Λογιστές και οι Λογίστριες να κουβαλούν παραστατικά στα σπίτια τους για να κάνουν καταχωρήσεις, ούτε όλοι οι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας από το σπίτι τους.
  6. Απαιτούμε από τους ιθύνοντες των υπουργείων Οικονομικών & Εργασίας να μην μας αντιμετωπίζουν σαν υπαλλήλους τους και δεδομένους, ορίζοντας εναρκτήριες & καταληκτικές ημερομηνίες Σαββατοκύριακα και αργίες.
  7. Οι πλατφόρμες για τις υποβολές των διαφόρων ηλεκτρονικών αιτήσεων, που αφορούν εργαζομένους & επιχειρήσεις την περίοδο αυτή, να παραμένουν ανοικτές για συνεχείς υποβολές και διορθώσεις, χωρίς τις πιεστικές καταληκτικές ημερομηνίες
  8. Να εφαρμοστεί η Απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των Λογιστών, που ενεργούν για λογαριασμό των Γραφείων των πελατών τους σε Δ.Ο.Υ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, κλπ.
  9. Να δημιουργηθεί με την ευθύνη της ΕΦΕΕΑ, Ομάδα Αλληλεγγύης για την υποστήριξη των συναδέλφων που θα εμφανίσουν κρούσματα του covid-19, στα γραφεία τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς διοικητικές & νομικές επιπτώσεις, στην εργασία τους.

Καλούμε τη συνδικαλιστική μας ηγεσία, την ΠΟΦΕΕ, να σταματήσει να λειτουργεί με τη λογική του «γιες μεν» & των «ευχαριστιών» και να ορθώσει διεκδικητικό λόγο απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών & Εργασίας.

Καλούμε τις συναδέλφισες & τους συναδέλφους της Αττικής  να ενταχθούν τώρα στην ΕΦΕΕΑ, ώστε να διεκδικήσουμε όλοι και όλες μαζί, την αλλαγή της συνδικαλιστικής τακτικής της υποτέλειας και της «συνεργασίας».

Ας μείνουμε όλοι & όλες δυνατοί, αλληλέγγυοι και υγιείς…

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών
(στην ΕΦΕΕΑ)



1 Σχόλιο

  1. John Ionas on

    Τά υπουργεία ούτε ανεπαρκή ,ούτε ανίκανα.Είναι απολύτως επιτυχημένα γιά τήν δουλειά πού έχουν αναλάβει.
    Τόν απόλυτο οικονομικό,κοινωνικό,ψυχολογικό καί φυσικό όλεθρο.Καί ο νοών,νοήτω……

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.