Λογιστές: Όχι άλλη κακομεταχείριση και απαξίωση του Κλάδου, από την Πολιτεία

0
Με νέα ανακοίνωση του, το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ(στην ΕΦΕΕΑ), καταθέτει επικαιροποιημένη λίστα με αιτήματα που θεωρεί, ότι οι Λογιστές/τριες θα πρέπει να θέσουν και να διεκδικήσουν  στη σημερινή συγκυρία.
Η ανακοίνωση του “Δικτύου”
Τo ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ακολουθώντας τον συνεπή δρόμο της συνεχούς παρέμβασης στα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου θέτει επικαιροποημένο πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη σε όλα τα πεδία.
Η πανδημία αγγίζει πλέον τα όρια της τραγωδίας με χιλιάδες νεκρούς και ξεκάθαρη ευθύνη ( πολιτικη και ενδεχομένως ποινική) της κυβέρνησης , η τεράστια κούραση που επικρατεί σε όλους τους συναδέλφους μετά από 13 μήνες ανείπωτης κακομεταχείρισης και απαξίωσης από την Πολιτεία ,ο φόβος και η αγωνία σύσσωμης της κοινωνίας για την επόμενη μέρα και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που δεν έχουν φανεί ακόμη , καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων μας εν όψει της δύσκολης συνέχειας.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε το πλαίσιο διεκδίκησης που κρίνουμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΦΕΕΑ ,την ΠΟΦΕΕ και τους/τις συναδέλφους.

Αιτήματα:

Τροποποίηση του Άρθρου 93 του Ν.4764/2020 που αφορά στην ασθένεια των Λογιστών ως εξής:
Άρθρο 93. Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν, καθώς και κατά την περίοδο της λοχείας των λογιστριών.
1. Σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ασθενεί ή έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας ή της ασθένειας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα της ιατρικής βεβαίωσης ασθενείας ή νοσηλείας του.
Επιπροσθέτως οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων της λογίστριας και των εντολέων πελατών της, παρατείνονται για ένα μήνα από την ημερομηνία της ιατρικής βεβαίωσης του τοκετού.
My data
Θεωρούμε τουλάχιστον τραγέλαφο και εμπαιγμό επιχειρήσεων & Λογιστών την ημερομηνία της παράτασης της εφαρμογής των my data, την 1η Ιουλίου 2021.
Η εμμονική αντίληψη της ΑΑΔΕ, του Υπ. Οικονομικών, με την αγαστή συνεργασία της ΠΟΦΕΕ & της ΕΦΕΕΑ, για την εφαρμογή των my data πρέπει επιτέλους να ανατραπεί.
Είναι παντελώς παράλογο και ανεδαφικό οι Λογιστές που σε αυτή της φάση έχουν αναλάβει την εφαρμογή των μέτρων «στήριξης της οικονομίας» κατά αποκλειστικότητα, αλλά και οι επιχειρήσεις να πρέπει να ασχοληθούν με την τερατώδη εφαρμογή των my data.
Προτείνουμε την ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των my data σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και σε συνδυασμό με τον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάταξη της οικονομίας.
Φορολογικές δηλώσεις 2021
Θεωρούμε ότι η αρνητική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της σε όλους τους φορολογουμένους, επιβάλλουν ένα τελείως διαφορετικό σχεδιασμό από την πλευρά της Πολιτείας. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
α) Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 (ΦΕ 2020) για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.
β) Κατάργηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αποδείξεων του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων.
γ) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των ασκούντων φυσικών & νομικών προσώπων, επιχειρηματική δραστηριότητα.
δ) Μείωση της προκαταβολής φόρου σε 50% για όλους τους φορολογούμενους, στους οποίους με βάση τις διατάξεις επιβάλλεται και έως 100% στους φορολογούμενους που κατά το 2020 παρουσίασαν οποιαδήποτε μείωση κερδών, σε σχέση με το 2019.
Υποβολή Φορολογικών δηλώσεων 2021
Θεωρούμε αναγκαίο να οριστούν ημερομηνίες όπου φορολογούμενοι και Λογιστές, θα υποβάλλουν φέτος τις φορολογικές δηλώσεις με ασφάλεια και χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες. Προτείνουμε:
α) Υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων (Μισθωτών, Συνταξιούχων, Εισοδηματιών) με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
Απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι την ημερομηνία της έναρξης να έχουν ανέβει έγκαιρα και ορθά στο taxisnet, όλες οι βεβαιώσεις από την πλευρά της Πολιτείας που αφορούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.
β) Υποβολή των δηλώσεων φυσικών & νομικών προσώπων (που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) με καταληκτική ημερομηνία την 29η Οκτωβρίου 2021.
γ) Μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες να παραμείνει το σύστημα ανοικτό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς κανένα πρόστιμο.
Καταβολή Φόρου εισοδήματος 2021 & ΕΝΦΙΑ
α) Καταβολή του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 10 μηνιαίες δόσεις.
β) Έκπτωση 20% για εφ’ άπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικά προσώπων.
γ) Έκπτωση 25% του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και στους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που παρουσίασαν οποιαδήποτε μείωση κερδών το 2020, σε σχέση με το 2019. Καταβολή του ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Προτείνουμε επίσης:

Την παράταση της καταβολής των δόσεων της εκκαθάρισης 2017-18-19 του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών όλων των επαγγελματιών, με 1η δόση στις 30/09/2021. Να αυξηθούν δε οι δόσεις, από 5 σε 10 μηνιαίες.
Την επαναφορά των 100 & 120 δόσεων για όλους (φυσικά & νομικά πρόσωπα) και όχι μόνο για τους άμεσα πληγέντες από την πανδημία που τις έχασαν από 31/03/2020, με την λογική ότι η οικονομία «ασθενεί» συνολικά. Η επαναφορά να αφορά τόσο τις φορολογικές, όσο και τις ασφαλιστικές οφειλές.
Να μην εφαρμοστεί η αυτόματη συμπλήρωση του Ε2 με τα μισθωτήρια για το 2020 και παράλληλα να παραμείνουν ανοικτές οι υποβολές όλων των δηλώσεων covid, για διορθώσεις και παραλέιψεις.
Η προοπτική της συνέχισης, λόγω της πανδημίας, του κλεισίματος της αγοράς για το υπόλοιπο διάστημα εντός του 2021, θα πρέπει εξεταστεί σοβαρά το θέμα του «κουρέματος οφειλών» που δημιουργήθηκαν στο 2020 και επεκτάθηκαν στο 2021.
Μόνιμη κατάργηση της Εισφοράς αλληλεγγύης για όλους του φορολογούμενους.
Απαιτούμε από τους ιθύνοντες των υπουργείων Οικονομικών & Εργασίας να μην μας αντιμετωπίζουν σαν υπαλλήλους τους και δεδομένους, ορίζοντας εναρκτήριες & καταληκτικές ημερομηνίες Σαββατοκύριακα και αργίες.
Οι πλατφόρμες για τις υποβολές των διαφόρων ηλεκτρονικών αιτήσεων, που αφορούν εργαζομένους & επιχειρήσεις την περίοδο αυτή, να παραμένουν ανοικτές για συνεχείς υποβολές και διορθώσεις, χωρίς τις πιεστικές καταληκτικές ημερομηνίες.
Να εφαρμοστεί ουσιαστικά, η Απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των Λογιστών, που ενεργούν για λογαριασμό των Γραφείων των πελατών τους σε Δ.Ο.Υ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, κλπ.
Να δημιουργηθεί με την ευθύνη της ΕΦΕΕΑ, Ομάδα Αλληλεγγύης για την υποστήριξη των συναδέλφων που θα εμφανίσουν κρούσματα του covid-19, στα γραφεία τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς διοικητικές & νομικές επιπτώσεις, στην εργασία τους.
Καλούμε τη συνδικαλιστική μας ηγεσία, την ΠΟΦΕΕ, να σταματήσει να λειτουργεί με τη λογική του «γιες μεν» & των «ευχαριστιών» και να ορθώσει διεκδικητικό λόγο απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών & Εργασίας.
 Καλούμε τις συναδέλφισες & τους συναδέλφους της Αττικής να ενταχθούν τώρα στην ΕΦΕΕΑ, ώστε να διεκδικήσουμε όλοι και όλες μαζί, την αλλαγή της συνδικαλιστικής τακτικής της υποτέλειας και της «συνεργασίας».



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.