Tα «Γερμανικά» σπίτια της Νίκαιας, μέρος του πολιτισμού μας

0

Προσπάθεια διάσωσης των «Γερμανικών» σπιτιών στη Νίκαια, και μαζί με αυτά και της ιστορικής μνήμης που τα συνοδεύει, ξεκινά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πού εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες όταν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στη Μ. Ασία.

Ο δήμαρχος της πόλης Γ. Ιωακειμίδης εξηγεί την ιστορία μιας γειτονιάς (κάτω από την πλατεία Κρήνης) που είναι γνωστή ως «τα Γερμανικά». Πρόκειται για ισόγειες παράγκες-σπίτια 50 τ.μ. με δίριχτες κεραμοσκεπείς στέγες, τελείως διαφορετικά από τα υπόλοιπα σπίτια της πόλης. Αυτά ήταν μέρος της γερμανικής αποζημίωσης προς τη χώρα μας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθετήθηκαν σε διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς, γιατί συνέπεσαν με την έλευση των προσφύγων του 1922.



Ακριβώς, λοιπόν, λόγω της προέλευσής τους, ονομάστηκαν «Γερμανικά» και ήταν ένας από τους τύπους σπιτιών με τους οποίους το ελληνικό κράτος στέγασε τους πρόσφυγες. Αλλους τύπους κατοικιών, που είναι και οι περισσότεροι, αποτελούν οι διώροφες τετραπολυκατοικίες με τις διπλές σκάλες, τα διώροφα ή ισόγεια μονώροφα οικήματα.

Τα μικρά αυτά σπίτια των 50 τ.μ., τα λεγόμενα και «Γερμανικά», που στηρίζονταν επάνω σε πασσάλους δημιουργώντας υπόγειο χώρο, στέγασαν πολυμελείς οικογένειες. Αργότερα, όταν οι ανάγκες μεγάλωσαν, τα υπόγεια μετατρέπονταν σε ένα δωμάτιο και κουζίνα για να κατοικήσουν συνήθως οι γονείς, που έδιναν προίκα τη «γερμανική» παράγκα στα κορίτσια τους. Τα μοιράζονταν στα δύο, γιατί η φτώχεια ήταν μεγάλη.

«Δυστυχώς, εκατό χρόνια τώρα, κανείς δεν σκέφτηκε ότι τα «Γερμανικά» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες είναι ο δομικός πολιτισμός της Νίκαιας και τουλάχιστον ένα από το καθένα πρέπει να στηθεί και να αναπαλαιωθεί στην αρχική του μορφή. Η ιστορία μιας πόλης είναι πάντα και το δομικό της κομμάτι και οφείλουμε να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», τονίζει ο Γ. Ιωακειμίδης και σημειώνει ότι η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί πως θα διασώσει τουλάχιστον ένα από τον καθένα χαρακτηριστικό τύπο σπιτιού της πόλης.

πηγή: efsyn



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.