Αλλαγή στα μειωμένα ενοίκια του Μάϊου 2021

0

Η απόφαση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου 2021 φαντάζει  ξεκάθαρη, αφού οι ενοικιαστές που εντάσσονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου αρχικά δεν δικαιούνται, να καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες.

Η απόφαση ή καλύτερα το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών (28/04/2021), χωρίς να ορίζει του συγκεκριμένους ΚΑΔ για τον μήνα Μάιο, προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις του λιανεμπόριού, της  εστίασης, και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και  γενικότερα στις λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Το δελτίο τύπου επισημαίνει ότι η καταβολή του μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Έτσι η έκπτωση 40% παύει να ισχύει και οι επιχειρήσεις, θα καταβάλουν για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο συμφωνητικό, όλοι όσοι ήταν στους πληττόμενους ΚΑΔ τους προηγούμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις αυτές κατ’ εκτίμηση ανέρχονται σε 600.000, άρα και αντίστοιχα οι εκμισθωτές αυτών τον Μάιο θα λάβουν, ολόκληρο το ενοίκιο τους



Οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών (εκμισθωτών)

• Οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν, όπως και τους προηγούμενους μήνες, στο 80% του αρχικού μισθώματος
.• Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.
• Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% του ενοικίου (40%) που δεν εισπράξουν.

Επίσης, αναμένονται οδηγίες για το ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.

Τέλος να σημειώσουμε για τις δηλώσεις covid των ιδιοκτητών μηνός Μαρτίου 2021, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών δηλώσεων καθορίστηκε η 14η Μάϊου 2021.

Συμπερασματικά για τον Μάιο, καταργείται η μείωση του 40% του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που εντάσσονταν στο μέτρο μέχρι το φετινό Απρίλιο (με βάση τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου 2020) και παραμένει μόνο για τους εργαζομένους που τον Μάϊο, που τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Περαιτέρω αναμένουμε την απόφαση του ορισμού των συγκεκριμένων ΚΑΔ επιχειρήσεων , που δικαιούνται την πλήρη απαλλαγή για το Μάιο και στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.