Δέκα αστυνομικά μυθιστορήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές

0
Κλασικοί και σύγχρονοι τίτλοι από εκπροσώπους του είδους όπως οι Άγκαθα Κρίστι, Ζορζ Σιμενόν, Μάικλ Κόνελι, Άλεξ Μιχαηλίδης, Πέτρος Μάρκαρης κ.ά.

Alex Michaelides

Οι Κόρες

μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ – εκδόσεις Διόπτρα

Δύο φόνοι που γίνονται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και αφορούν τις «Κόρες», μια κλειστή ομάδα ευνοούμενων φοιτητριών του καθηγητή Αρχαίας Τραγωδίας Έντουαρντ Φόσκα, φέρνει μια λαμπρή, αλλά ταλαιπωρημένη ψυχολόγο την Μαριάννα στο campus με σκοπό να βρει τον ένοχο. Γρήγορα πείθεται πως αυτό είναι ο Φόσκα, αλλά κανείς δεν προτίθεται να την πιστέψει, όχι μόνο γιατί ο καθηγητής έχει άλλοθι αλλά και γιατί η γοητεία του πηγαίνει πολύ πέρα από τον κύκλο των ευνοουμένων του. Βέβαια, όσο εμμονική είναι η Μαριάννα με την ενοχή του, άλλο τόσο εμμονικός είναι κι αυτός με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης, της Κόρης, στον Άδη, γεγονός που κάνει τη στάση του αμφιλεγόμενη. Η σύγχρονη, κινηματογραφική γραφή του Michaelides συναντά για μια ακόμα φορά την ελληνική μυθολογία και την παράδοση του στιβαρού αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος.



Michael Connelly

Νυχτερινό πυρ

μτφρ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου – εκδόσεις Διόπτρα

Το δίδυμο Χάρι Μπος και ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλαρντ αναλαμβάνει μια υπόθεση που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρώτο, αφού ήταν αυτή που στοίχειωνε τον μέντορά του, Τόμσον, που τώρα πια είναι νεκρός. Πρόκειται για τον άλυτο φόνο ενός διαταραγμένου νεαρού που έγινε είκοσι χρόνια πριν στο Λος Άντζελες είκοσι χρόνια πριν. Η έρευνα αναδεικνύει στοιχεία που δεν «κολλάνε» μεταξύ τους και ερωτηματικά αναφορικά με τη σχέση του Τόμσον με την υπόθεση. Αν είναι κάτι για το οποίο ξεχωρίζει ο Connelly, είναι η διαδικασία της αστυνομικής έρευνας, που, μαζί με τον καταιγιστικό ρυθμό και το σασπένς, κρατούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον αμείωτο.

Ευτυχία Γιαννάκη

Στη φωλιά του ιππόκαμπου

εκδόσεις Ίκαρος

Μια υπόθεση του Χάρη Κόκκινου, το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας του βυθού», που εκτυλίσσεται μεταξύ Ύδρας και Αθήνας και στο επίκεντρό της βρίσκεται δολοφονημένη στην πισίνα του ρετιρέ του πρώην συζύγου της. Καθώς ο αστυνόμος Κόκκινος και η ομάδα αναλαμβάνουν την εξιχνίαση της δολοφονίας, έρχονται αντιμέτωποι με την ενδοοικογενειακή βία, κυκλώματα τέχνης, τα όρια της δημιουργίας και τη συμφωνημένη ένοχη σιωπή της μικρής κοινωνίας, όπου η αλήθεια χάνεται όπως μέσα στο εύπλαστο σύμπαν του βυθού. Η οξύτατη κοινωνική ματιά, ο υπαινικτικός σαρκασμός αυτής της καλογραμμένης ιστορίας, σε συνδυασμό με την αστυνομική δράση, καθρεφτίζουν μοναδικά την εποχή μας.

Jane Harper

Αυτοί που επέζησαν

μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου-εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα ταξίδι στις ακτές της Τασμανίας και στα μυστικά μιας παραθαλάσσιας πόλης υπόσχεται το τέταρτο μυθιστόρημα της αποκαλούμενης «βασίλισσας του νουάρ της αυστραλιανής ενδοχώρας» Jane Harper. Λόγω μιας απερισκεψίας η ζωή του Κίρεν Έλιοτ μέσα σε μια μέρα άλλαξε για πάντα. Η ενοχή, ακόμα ζωντανή, αναδύεται στη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης στο πατρικό του, όπου οι γονείς του παλεύουν να επιβιώσουν, μη μπορώντας να ξεχάσουν τον αδελφό του, Φιν, που χάθηκε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης καταιγίδας των τελευταίων ογδόντα χρόνων Όταν το πτώμα μιας γυναίκας βρεθεί στην παραλία, βαθιά θαμμένα μυστικά απειλούν να έρθουν στο φως. Ένα τοπίο που ζωντανεύει, καθώς καλά κρυμμένα μυστικά απειλούν να αποκαλυφθούν.

Tana French

Ζώνη Σιωπής

μτφρ. Δρακάκη –εκδόσεις Μεταίχμιο

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου καλείται να εξιχνιάσει τη σημαντικότερη υπόθεση της χρονιάς, αναθέτοντάς την στον κατάλληλο άνθρωπο, τον ντετέκτιβ Μάικλ Κένεντι, γνωστός με το παρατσούκλι «Καταπληκτικός», όταν ένας μπαμπάς και τα δυο του παιδιά βρίσκονται δολοφονημένοι σε έναν από τους μισο-εγκαταλελειμμένους οικισμούς πολυτελούς διαβίωσης που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ιρλανδία, ενώ η μαμά είναι στο νοσοκομείο. Μια φαινομενικά εύκολη υπόθεση περιπλέκεται τόσο, που ο ντετέκτιβ Κένεντι και η αδελφή του έρχονται αντιμέτωποι με αναμνήσεις που νόμιζαν πως είχαν αφήσει πίσω τους. Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό που καταφέρνει να βγει από τον μικρόκοσμο της πλοκής που πραγματεύεται και να μιλήσει στον αναγνώστη σε ένα ευρύτερο επίπεδο.

Ράγκναρ Γιόνασον

Το νησί

μτφρ. Βίκυ Αλυσσανδράκη – εκδόσεις Καστανιώτη

Τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να γιορτάσουν την επανασύνδεσή τους με μια εκδρομή στο Ετλιδαέι, Η εκδρομή τεσσάρων φίλων σε ένα απομακρυσμένο νησί στ’ ανοιχτά των νότιων ακτών της Ισλανδίας καταλήγει άσχημα όταν το κορίτσι της παρέας θα βρεθεί νεκρό. Η επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ θα κληθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία και, βάσει των στοιχείων, θα οδηγηθεί σε έναν άλλο φόνο, που είχε γίνει αλλού, δέκα χρόνια πριν. Ο ανανεωτής του Nordic noir, του σκανδιναβικού νουάρ, Ράγκναρ Γιόνασον, μετά το Νησί, παραδίδει ένα μυθιστόρημα γραμμένο με οξυδέρκεια, ευαισθησία και ισορροπία όλων των στοιχείων που αγαπήσαμε στην αστυνομική λογοτεχνία της βόρειας Ευρώπης.

Maurice Attia

Το κόκκινο και το φαιό

μτφρ. Ειρήνη Παπακυριακού – εκδόσεις Πόλις

Ο Πάκο Μαρτίνεθ, γνωστός ήδη στο κοινό του του Maurice Attia, βρίσκει αφορμή να ξεφύγει από τη δημοσιογραφική ρουτίνα όταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απάγουν τον Άλντο Μόρο το 1978: ζητάει από την εφημερίδα του να τον στείλει στη Ρώμη για να καλύψει το γεγονός. Όταν η πληροφοριοδότρια και διερμηνέας του εκεί πέφτει θύμα ύποπτου τροχαίου ατυχήματος εκείνος ξεκινάει την έρευνα, ξαναβρίσκοντας τα αντανακλαστικά του αστυνομικού που κάποτε υπήρξε. Παράλληλα, η γυναίκα του ανακαλύπτει στοιχεία που ίσως ρίξουν φως στην αυτοκτονία του πατέρα της. Συνθέτοντας με μαεστρία και συναρπαστικό τρόπο τα δύο επίπεδα της αφήγησής του, ο συγγραφέας μιλάει για την αναζήτηση της αλήθειας, τον εξτρεμισμό και τη βία, τη μεγάλη και τη μικρή Ιστορία, τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, τη φιλία και την αφοσίωση, την κατάφαση στη ζωή και την άρνηση του θανάτου.

Georges Simenon

Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν

μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ – εκδόσεις Άγρα

Ένας άνθρωπος βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ανακαλύπτει ότι το αφεντικό του ετοιμάζεται να εξαφανιστεί αφήνοντας να πιστέψουν στην αυτοκτονία του. Αρχίζει μια περιπλάνηση απ’ το Άμστερνταμ στο Παρίσι με απροσδόκητες εξελίξεις, καθώς γίνεται άλλος άνθρωπος, προσπαθώντας να εκδικηθεί για τη μέτρια ζωή του και να αφεθεί στην ηδονή του εγκλήματος. Ένα ακόμα μυθιστόρημα του ιδιοφυούς Simenon, του συγγραφέα των 400 βιβλίων, που γράφτηκε το 1937 και μεταφέρθηκε το 1953 στον κινηματογράφο με τον τίτλο The man who watched trains go by (στις ΗΠΑ: The Paris Express), με τον Claude Rains στον πρωταγωνιστικό ρόλο.




Πέτρος Μάρκαρης

Η τέχνη του τρόμου

εκδόσεις Κείμενα

«Εγώ έχω τόση σχέση με υπολογιστές και τηλεδιασκέψεις, όση οι κάτοικοι της Σαχάρας με το κολύμπι» σκέφτεται ο αστυνόμος Χαρίτος όταν καλείται να εξιχνιάσει μια υπόθεση από το σπίτι. Την εποχή της πανδημίας, ο αστυνόμος Χαρίτος καλείται να δουλέψει από το σπίτι, δηλαδή να εξιχνιάσει μια υπόθεση από το σπίτι. Ο Πέτρος Μάρκαρης δίνει στη νέα συλλογή διηγημάτων του τέσσερα παραδείγματα της «πανδημικής» διαφορετικότητας και των συνεπειών της, δημιουργώντας παράλληλα μια σχέση με το παρελθόν, για να μας θυμίσει ότι και «προ κορωνοϊού» ζούσαμε στιγμές τρόμου, περιόδους μοναξιάς αλλά και ανάπαυλες γέλιου, όπως και σήμερα, μέσα στην πανδημία.

Agatha Christie

Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφα

μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου- εκδόσεις Ψυχογιός

Ένας οδοντίατρος βρίσκεται νεκρός με μια μικρή καψαλισμένη τρύπα στον δεξιό του κρόταφο. Στο πάτωμα, δίπλα στο τεντωμένο δεξί χέρι του, υπάρχει ένα μικρό πιστόλι. Λίγο αργότερα, και ένας από τους ασθενείς του βρίσκεται νεκρός – από θανατηφόρα δόση τοπικού αναισθητικού. Ξεκάθαρη υπόθεση φόνου και αυτοκτονίας ή κάτι άλλο, πιο σοβαρό, κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη υπόθεση; Γιατί όμως ο οδοντίατρος να διαπράξει ένα έγκλημα και μετά να αυτοκτονήσει στη διάρκεια μιας μέρας γεμάτης επαγγελματικά ραντεβού; Μια υπόθεση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ηρακλής Πουαρό, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ψυχολογική του μέθοδο και τα ακόμα πιο γνωστά φαιά του κύτταρα.

πηγή: lifo



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.