Δίμηνη διευκόλυνση για μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Περιθώριο δύο ακόμα μηνών δίνει το οικονομικό επιτελείο στους φορολογουμένους που είχαν υποβάλει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2022 αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία παρατείνεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η νέα προθεσμία αφορά αποκλειστικά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 30.000. Ο λόγος που εκτοξεύθηκαν οι μεταβιβάσεις οφείλεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.