«… Έγινε κατολίσθηση και έπεσε κανένας βράχος;» – Οι εκλογές στην ΕΦΕΕΑ

0

Δέκα πέντε ημέρες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στην ΕΦΕΕΑ και ενώ αναζητούμε ακόμα τα αναλυτικά αποτελέσματα -όπως και εκείνα άλλωστε του διοικητικού & οικονομικού απολογισμού-, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τόσο όσο αναφορά το κάθε αυτού αποτέλεσμα, όσο και αυτό της σύνθεσης του νέου Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

Αναζητώντας λοιπόν τα αποτελέσματα αρχικά για τους απολογισμούς του απερχόμενου ΔΣ, καταφύγαμε σε πληροφορίες και όχι στο επίσημο site της ΕΦΕΕΑ, όπου για λίγες ημέρες αναρτήθηκαν μόνοτα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας και μετά από λίγο εξαφανίστηκαν και αυτά!
Τα συνολικά αποτελέσματα λοιπόν κατέδειξαν την καταψήφιση σε ποσοστό 63%  του διοικητικού απολογισμού του ΔΣ και οριακή υπερψήφιση του οικονομικού απολογισμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί προφανώς μια ευρεία αποδοκιμασία της πλειοψηφίας του ΔΣ και της παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Φοροτεχνικών».
Δύο τα συμπεράσματα… α) Με συντριπτική πλειοψηφία επί των συμμετεχόντων στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης, απορρίφθηκαν τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης και δη, της πλειοψηφίας αυτής, και β) Από τον παρακάτω πίνακα είναι εμφανής η “δυσκολία” της απερχόμενης διοίκησης να  ανακοινώσει επίσημα τα δυσμενή για αυτήν, αποτελέσματα…
Η δημοκρατική πρακτική σε όλο το μεγαλείο της!

Πάμε όμως παρακάτω…
01-13 Μαρτίου 2022… Η μαραθώνιος Εκλογική διαδικασία! 

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της Γενικής Συνέλευσης, ήρθαν και τα εκλογικά αποτελέσματα, που και αυτά αναγκαστήκαμε να τα “μαζέψουμε” από πληροφορίες και όχι τουλάχιστον από το  επίσημο site της ΕΦΕΕΑ. Μια ευχαριστήρια επιστολή του απερχόμενου Προέδρου με ονόματα και μόνο!

Τα συμπεράσματα μας…

Αν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στην μεγαλύτερη Ένωση της Ελλάδας, είναι τραγικά μικρός κατά αναλογία, το ποσοστό (70,83%) της συμμετοχής στη διαδικασία, είναι ικανοποιητικός…

Το ποσοστό (29,61%) της πρώην -απόλυτα- πλειοψηφούσας παράταξης (ΑΚΦ) κυμάνθηκε κάτω και από το ποσοστό που έλαβε το ΝΑΙ(36%) στον διοικητικό απολογισμό, ενώ συναθροιζόμενο ακόμα και με το ποσοστό του πρώην συνεργάτη της (ΔΗΚΙΦΟ), δεν καταφέρνει να έχει την απόλυτη  πλειοψηφία στο νέο ΔΣ αφού κυμαίνεται περίπου στο 43% και λαμβάνει 4 (3+1) στις 9 έδρες.

Οι παρατάξεις της πρώην αντιπολίτευσης στο ΔΣ ΑΣΦΕΕΑ-ΕΚΕΛΦΑ-ΔΙΚΤΥΟ, αυξάνουν τις ψήφους, τα ποσοστά και τις έδρες τους κατακτώντας συνολικά 5 (2+2+1) στις 9 έδρες. Θεωρητικά λοιπόν αποτελούν την νέα πλειοψηφία στο ΔΣ με ποσοστό 57%… Θεωρητικά, γιατί το “μέλλον” είχε διαφορετική άποψη!

Οι έδρες για τους αντιπροσώπους στην ΓΣ της ΠΟΦΕΕ δεν επεφύλαξαν κάποια έκπληξη, αφού ποσοστιαία κατανεμήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα στο ΔΣ της Ένωσης. Με 44% στις 2 συνεργαζόμενες -τελικά- παρατάξεις (ΑΚΦ-ΔΙΚΗΦΟ) και 56% στις άλλες τρείς (ΑΣΦΕΕΑ-ΕΚΕΛΦΑ-ΔΙΚΤΥΟ) μη συνεργαζόμενες -τελικά- παρατάξεις.

Υπάρχουν κάποιο θετικό συμπέρασμα τελικά, από αυτά τα αποτελέσματα;
Κατά τη γνώμη μου… Ναι υπάρχει, και εκφράζεται από το μήνυμα των συναδέλφων & των συναδελφισσών που συμμετείχαν σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας.
Το μήνυμα αφορά την αλλαγή της πορείας της ΕΦΕΕΑ, σε ένα διεκδικητικό ρόλο, σε έναν άλλο δρόμο, απ’ αυτό της συναίνεσης, της αφωνίας, του “κυριλέ συνδικαλισμού” …
Το μήνυμα, όχι μιας αδιόρατης ενότητας των “προοδευτικών” δυνάμεων, αλλά εκείνο της αλλαγής των συσχετισμών που 20+ χρόνια ταλαιπωρεί την ΕΦΕΕΑ με την αναποτελεσματικότητα, την έλλειψη συμμετοχής, τη “συνεργασία” με το “τέρας”  που μας ισοπεδώνει...

Πάμε όμως παρακάτω, γιατί σίγουρα…
«… Έγινε κατολίσθηση και έπεσε κανένας μεγάλος βράχος…» 

Σύνθεση του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΕΕΑ – Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Θα φτάσω γρήγορα στα συμπεράσματα, που προκύπτουν από την τελική σύνθεση του ΔΣ…

  • Το 4 είναι μεγαλύτερο από το 5…
  • Πρόεδρος της Ένωσης, εκλέχτηκε πάλι αυτός που καταψηφίστηκε στις εκλογές, αλλά και στη Γενική Συνέλευση με την καταψήφιση του Διοικητικού απολογισμού του.
  • Όλες οι θέσεις στο ΔΣ μοιράστηκαν στην μειοψηφία, συν τη θέση του συνεργάτη(ΔΙΚΗΦΟ) του Προέδρου που θα γίνει και αυτός Πρόεδρος σε 1,5 χρόνο(πολύ καλό deal…), άραγε κατέχοντας και την άλλη θέση του στον Πειραιά;
  • Οι τρείς παρατάξεις ΑΣΦΕΕΑ-ΕΚΕΛΦΑ-ΔΙΚΤΥΟ, είναι και πάλι στην αντιπολίτευση, αλλά με πλειοψηφία!
  •  Η ΑΣΦΕΕΑ διατήρησε την ιδεολογική & πολιτική της καθαρότητα, μη συνεργαζόμενη με τις “οπορτουνιστικές δυνάμεις” της ΕΦΕΕΑ, δηλαδή με την ΕΚΕΛΦΑ και το ΔΙΚΤΥΟ…
  • Στα αξιοσημείωτα… Η δήλωση του νέου Προέδρου (δηλαδή του προηγούμενου για να μη ξεχνιόμαστε)
    ” …Η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης (ΑΣΦΕΑ) για αναλογικό προεδρείο στο οποίο θα συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις ναυάγησε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ΕΚΕΛΦΑ και ΔΙΚΤΥΟ, που ήθελαν πραξικοπηματικά να συμμαχήσουν και να καταλάβουν την εξουσία…  και η αντίστοιχη δήλωση του Γ.Γ του ΔΣ “…Δυστυχώς η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Α.Σ.Φ.Ε.Ε.Α. και δεν επέδειξαν σύμπνοια..Δηλώσεις που απέχουν της πραγματικότητας και των πραγματικών γεγονότων.

Έχει παρακάτω;

Φυσικά και έχει…
Το μήνυμα που αγνοήθηκε, η ευκαιρία που χάθηκε, η απογοήτευση που κυριάρχησε;
Φυσικά και έχει παρακάτω…
Μπροστά μας είναι τα προβλήματα του Κλάδου, οι “οδοστρωτήρες” που περνάνε και που θα περάσουν από πάνω μας…
Φυσικά υπάρχει παρακάτω… Είναι και πάλι ο δρόμος της συμμετοχής και της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ανατροπής της αβίωτης “πραγματικότητας” που μας επιφυλάσσουν.

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής

Και πολλά υστερόγραφα…

ΥΓ1. Τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτουμε -επαναλαμβάνουμε- δεν προκύπτουν από επίσημες ανακοινώσεις της ΕΦΕΕΑ. Ας είχε τη δημοκρατική ευαισθησία να τα δημοσιεύσει. Αυτά θα αναδημοσιεύαμε.
ΥΓ2. Θα ήθελα να γράψω πολλά περισσότερα για την ευθύνη της εκλογής μειοψηφικού προεδρείου του ΔΣ, με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό η ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για το θέμα.
ΥΓ3. Τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 22/03/2022, θα επισκιάσουν –δυστυχώς– και τη συνέλευση της ΠΟΦΕΕ (1-3/04) στα Ιωάννινα, αλλά και τις προσπάθειες συνεννόησης και κοινών δράσεων στο μέλλον.
ΥΓ4. Η απόφαση για συμμετοχή σε μια κινητοποίηση-απεργία απαιτεί κοινό πλαίσιο αιτημάτων διεκδίκησης της κινητοποίησης. Αλήθεια οι δυνάμεις(Ανεξάρτητή ΚΦ-ΔΗΚΙΦΟ-ΑΣΦΕΕΑ) που ψήφισαν τη συμμετοχή στην Απεργία(06/04) έχουν κοινό πλαίσιο αιτημάτων στην ΕΦΕΕΑ;
ΥΓ4. Δείτε ΕΔΩ την μοναδική ανακοίνωση που υπάρχει στο site της ΕΦΕΕΑ.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.