Τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) «πιάνουν» δουλειά στα τέλη Μαΐου.

0

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, εισαγγελικές παραγγελίες και υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ κρατών αναλαμβάνουν τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) που «πιάνουν» δουλειά στα τέλη Μαΐου.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
https://www.kathimerini.gr/



Τέσσερα από αυτά θα συσταθούν στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα στελεχωθούν με 800 εκπαιδευμένους ελεγκτές. Με βάση τον σχεδιασμό, για να εντοπισθεί «μαύρο» χρήμα και να εκτελεστούν οι εισαγγελικές παραγγελίες οι ελεγκτές των ΕΛΚΕ θα προχωρούν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, θα επεξεργάζονται τα κατασχεμένα αρχεία, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Έργο των νέων ελεγκτικών κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης εις βάρος των φορολογικών εσόδων. Ουσιαστικά, με τη σύσταση των νέων κέντρων οι εφορίες σταματούν τους ελέγχους και αναλαμβάνουν οι ελεγκτές των ΕΛΚΕ. Υποθέσεις που αφορούν οι έλεγχοι:

• Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

• Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

• Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.

• Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

• Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

• Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

• Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής.

• Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

• Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ κρατών.

• Υποθέσεις που διαβιβάζει η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

• Διενέργεια τουλάχιστον στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.

• Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

• Χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.

• Επιτηδευματίες που ελέγχονται για λήψη κρατικών ενισχύσεων ή έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών.

• Φορολογουμένους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία.



Έρχεται το eispraxis

Το ερχόμενο φθινόπωρο τίθεται σε λειτουργία και η νέα ελεγκτική εφαρμογή eispraxis που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των οφειλών, ενώ θα εφαρμόζονται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών. Οι οφειλέτες θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, το eispraxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια οφειλέτες η φορολογική διοίκηση μπορεί να ενεργοποιήσει αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δίνει το δικαίωμα στο κράτος να κατάσχει και να διενεργήσει πλειστηριασμό στους φορολογουμένους που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο δεν γίνονται κατασχέσεις όταν αφορά την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.