Η σύνταξη ανασφάλιστου σαν λύση και για οφειλέτες ΕΦΚΑ – οι προϋποθέσεις

0

Τα υψηλά χρέη στον ΕΦΚΑ, που μαζί με τις πτωχευμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 45 δις ευρώ, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, στερούν σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα λήψης της σύνταξης.

Του Χρήστου Μέγα

Ακόμη και εάν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει (δεν οφείλει πλέον) για 20 ή 25 έτη ασφαλιστικές εισφορές…



Σε αυτές στις περιπτώσεις, που τα χρέη διογκώθηκαν λόγω οικονομικής ή υγειονομική κρίσης (πανδημίας), ενδεχομένως δεν συμφέρει η αποπληρωμή της οφειλής για τη λήψη της 9ανταποδοτικής) σύνταξης.

Πιθανόν η «λύση» είναι η σύνταξης ανασφαλίστου ύψους 360 ευρώ. Η οποία χορηγείται στην ηλικία των 67 ετών υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει εισόδημα κάτω από 4.000 ευρώ το χρόνο και το οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται των περίπου 8.640 ευρώ.

Κατά συνέπεια, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει παροχή (εισόδημα) μεγαλύτερη των 360 ευρώ και μαζί με την/τον σύζυγο να μην έχει εισόδημα πάνω από το διπλάσιο (720 ευρώ το μήνα).

Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

Αν για παράδειγμα λαμβάνει ενοίκιο 200 ευρύ, η σύνταξη ανασφαλίστου θα περιοριστεί στα 160 ευρώ μεικτά…

Αν προκύπτει διαφορά μικρότερη από 20 ευρώ, αυτή σύνταξη δεν καταβάλετε…

Περιουσία

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.



Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Για παράδειγμα ένα καινούριο αυτοκίνητο 1.200 κ.ε. υπολογίζεται από την εφορία σαν τεκμαρτό εισοδήματα 4.000. Για αυτοκίνητο πέραν της 5ετίας υπολογίζεται έκπτωση 30% και πέραν της 5ετίας 50%.

Παράδειγμα

Κατά συνέπεια, αν κάποιος κατέχει καινούριο (5ετίας) αυτοκίνητο 1.800 εκ. που έχει τεκμήριο 7.600 ευρώ, δεν δικαιούται σύνταξης. Εάν αγοράστηκε το 2015 (παλαιότητα πάνω από 5 έτη), θα επωφεληθεί έκπτωσης 30% επί του τεκμηρίου (7.600 ευρώ) ήτοι υπολογίζεται αξία 5.320 ευρώ. Κατά συνέπεια δικαιούταν σύνταξη ανασφαλίστου υπερήλικα.

Σε μια τέτοια περίπτωση (το τεκμήριο του αυτοκινήτου να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ τεκμαρτού εισοδήματος), πρέπει να γίνει μεταβίβαση ενός (μεγαλύτερου) αυτοκινήτου προκειμένου να λάβει τη σύνταξη ανασφαλίστου ηλικιωμένου ο δικαιούχος.

Ποιους αφορά

Αυτή η… εναλλακτική της πληρωμής των εισφορών για τη λήψη της σύνταξης αφορά πρωτίστως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές (εν αντιθέσει με τους μισθωτούς που η ευθύνη καταβολής των εισφορών βαρύνει τον εργοδότη) και έτσι συσσωρεύουν χρέη.

Μάλιστα ένας ελεύθερος επαγγελματίας για να λάβει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ θα πρέπει να μειώσει την οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ. Και, ακολούθως, θα του παρακρατούνται περισσότερα από 300-350 ευρώ το μήνα επί μια 5ετία για την αποπληρωμή της σύνταξης. Ενώ σαν ανασφάλιστος, με οφειλή στον ΕΦΚΑ, θα λάβει από τον ΟΠΕΚΑ 360 ευρώ από την πρώτη ημέρα.

Ακόμη πιο δυσοίωνα είναι τα πράγματα με τους αγρότες. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πλήρωση ώστε η οφειλή να περιοριστεί κάτω των 6.000 ευρώ. Και στη συνέχεια η σύνταξή του θα κυμαίνεται κάτω των 400 ευρώ το μήνα (μόλις 359 ευρώ για 32 χρόνια ασφάλισης ήταν το 2019). Και αυτό γιατί στους αγρότες δεν εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην χορηγείται ολόκληρη η εθνική σύνταξη (384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης).

Δηλαδή, για τον αγρότη η τακτική και αγόγγυστη πληρωμή των εισφορών συνεπάγεται χαμηλότερες συντάξεις, εν σχέσει με τον ανασφάλιστο που δεν εισφέρει στο Ασφαλιστικό Σύστημα και λαμβάνει καλύτερη οικονομική στήριξη…

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.