Πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.



Τι καλύπτει

Το συνολικό ύψος του προγράμματος φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ και καλύπτει μέρος του κόστους από την αντικατάσταση και ανακύκλωση των ενεργοβόρων συσκευών σε νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα καλύπτει την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, που είναι οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές στα νοικοκυριά.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και




παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A).

Συνολικά καλύπτεται η αντικατάσταση έως 3 συσκευών.

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης είναι:

Εισόδημα (36 μόρια)

ΑΜΕΑ (20 μόρια)

Μονογονεϊκές οικογένειες (20 μόρια)

Προστατευόμενα μέλη 6 μόρια με ανώτατο όριο τα 4 μέλη (σύνολο 24 μόρια).

Οι 4 κλίμακες της επιδότησης είναι

50% για εισόδημα από 0 έως 5000 ευρώ

45% για εισόδημα από 5001 – 10.000 ευρώ

35% για εισόδημα 10.001 – 20.000 ευρώ

20.001 ευρώ και άνω 30%

Ο εκτιμώμενος μέσος όρος επιδότησης του προγράμματος αναμένεται να φτάσει το 45%.

Υπολογίζεται ότι τα 2/3 των ανακυκλούμενων συσκευών θα είναι κλιματιστικά (100 εκατ. ευρώ) και το 1/3 θα είναι ψυγεία (50 εκατ. ευρώ). Συνολικά εκτιμάται ότι θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση 280.000 ενεργοβόρων κλιματιστικών και 110.000 ενεργοβόρων ψυγείων.

Τα νοικοκυριά που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ξεπερνούν τις 200.000 και οι ενεργοβόρες συσκευές που θα αντικατασταθούν τις 380.000.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ανοίγει σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

Δηλ.χθες  21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2

22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234

23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456

24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678

25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Ψηφιακό κουπόνι

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι .

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

Ένας μοναδικός κωδικός  (Voucher ID).

Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.

Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)

Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.

Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα τα 280.000 κλιματιστικά εξοικονομούν 170.182MWh και τα 100.00 ψυγεία εξοικονομούν 44.599MWh δηλαδή συνολικά προβλέπεται να εξοικονομηθούν 214.781 MWh.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί μέσω του προγράμματος λόγω της μειωμένης κατανάλωσης των νέων συσκευών που θα τοποθετηθούν φτάνει σε ετήσια βάση τα 15 έως 27 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εισαγωγών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα αποπληρωθεί σε διάστημα 5,4 έως 9,4 ετών.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.