Κίνημα “χωρίς απόδειξη” λόγω της ακρίβειας

0

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν χιλιάδες νοικοκυριά στα χρόνια των Μνημονίων φαίνεται ότι επιστρέφουν, ενδεχομένως όμως σε μικρότερη κλίμακα. Από την αγορά αναφέρουν ότι πολλοί ζητούν, αντί της απόδειξης, έκπτωση στις αγορές που πραγματοποιούν για βασικά είδη διατροφής.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι επαγγελματίες σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και αυτοί που είναι συνεπείς και εκδίδουν αποδείξεις σε όλες τις  συναλλαγές, αναγκάζονται να μειώνουν τις τιμές και φυσικά να μην κόβουν την απόδειξη.



Από τον κρεοπώλη, τον μπακάλη, για αγορές ρούχων και υποδημάτων, οι καταναλωτές ζητούν επιπλέον έκπτωση, χωρίς απόδειξη. Η ενεργειακή κρίση, η τρίτη στη σειρά μετά τα Μνημόνια και την πανδημία, έχει συρρικνώσει το καλάθι της νοικοκυράς καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτιναχθεί.

Την ίδια στιγμή όμως εντοπίζονται και φαινόμενα κερδοσκοπικά και φοροδιαφυγής. Μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι πελάτες χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήματα δεν εκδίδουν την απόδειξη.




Οι πρακτικές αυτές έχουν φθάσει στα αυτιά της ΑΑΔΕ η οποία κινητοποιεί τον μηχανισμό της, αλλά και την αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθούν και να εντοπισθούν οι επιτήδειοι που χρησιμοποιούν ξένα POS, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογία στην Ελλάδα για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί επιχειρηματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν POS με τα οποία έστελναν τα ποσά των συναλλαγών σε τράπεζες του εξωτερικού, παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις σχετικά με τα capital controls. Μάλιστα, στη Μύκονο σε ξενοδοχειακή μονάδα, είχε εντοπιστεί και κατασχέθηκε μηχάνημα POS, για παράβαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιακών περιορισμών. Σε κοινούς ελέγχους με την αστυνομία μάλιστα είχαν βρεθεί 1.200 μηχανάκια POS Βουλγαρίας και Μάλτας και τα οποία είχαν κατασχεθεί.

Μετά την άρση των capital controls πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να χρησιμοποιούν ξένα POS με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο και προφανώς τα χρήματα που εισέπρατταν δεν φορολογούνταν ποτέ.

Με την online όμως διασύνδεση περισσότερων από 600.000 ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές όλα θα αλλάξουν. Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι η διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και τερματικών POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS. Η υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης της διαφάνειας, τμήμα του οποίου έχει ήδη ενταχθεί μεταξύ των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική πλέον εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι νέες κλειστού τύπου ταμειακές μηχανές και η διασύνδεση τους με τα POS θα βοηθήσουν την εφορία να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο πότε έγινε η συναλλαγή αλλά και εάν χρησιμοποιήθηκαν μετρητά ή κάρτα. Παράλληλα, με την διασύνδεση μπαίνει φρένο στη λειτουργία POS με έδρα ξένες χώρες.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.