Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εφάπαξ καταβολή ή πληρωμή σε δόσεις;

0

Θέμα ημερών η ανάρτηση των ποσών που οφείλουν περίπου 700.000 επαγγελματίες λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για κάθε εκταμίευση που έγινε στις 7 διαφορετικές φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής θα εμφανίζεται και ένας κωδικός πληρωμής οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν από μια έως και 7 διαφορετικές αποφάσεις.



Ποιες οφειλές θα πληρωθούν εφάπαξ για να καρπωθεί ο ενδιαφερόμενος την πρόσθετη έκπτωση του 15% και ποιες οφειλές θα καταβληθούν σε 96 άτοκες δόσεις; Την απάντηση θα την δώσουν προφανώς οι ίδιοι οι επαγγελματίες αλλά τα κριτήρια τους θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο χρηματοοικονομικά και λιγότερο φορολογικά. Το πρόσθετο κούρεμα του 15% μοιάζει δελεαστικό. Είναι όμως σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων; Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το κόστος του χρήματος πριν λάβει την τελική απόφαση. Και αυτό γιατί:

1.      Από τον Ιούλιο αρχίζουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια της ΕΚΤ χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το που θα φτάσουν τα επιτόκια. Είναι βέβαιο ότι το κόστος δανεισμού των επαγγελματιών θα ανέβει. Οπότε οι επαγγελματίες θα πρέπει να εκτιμήσουν το ποσοστό με το οποίο μπορούν να δανειστούν.

2.      Οι 96 δόσεις που δίνει το κράτος για την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι άτοκες. Και επειδή μιλάμε για περίοδο 8 ετών, ο επαγγελματίας πρέπει να σκεφτεί αν τον συμφέρει να δώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή τώρα και να εξοικονομήσει ένα 15% (περίπου 2% τον χρόνο) ή αν σε αυτή την 8ετία θα μπορεί να βρει καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση. Με τις άτοκες δόσεις, θα γνωρίζει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνει ένα σταθερό ποσό ενώ με μια πάγια εντολή δεν υπάρχει καν το διαχειριστικό κόστος.

Η εφάπαξ αποπληρωμή βολεύει κυρίως αυτούς που έχουν πολύ μεγάλα αποθέματα ρευστότητας. Και πάλι όμως θα πρέπει να σκεφτούν ότι σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, ο έχων ρευστότητα μπορεί να βγει κερδισμένος.

πηγή: moneyreview



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.