Αναδρομικά… εκλογών: Ρυθμιστές οι συνταξιούχοι

0

Σε βασικό προεκλογικό διακύβευμα αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού εκλογέων-ψηφοφόρων, αφετέρου δε λόγω του εμπαιγμού που έχουν υποστεί…

Του Χρήστου Μέγα

Γιατί οι απόμαχοι, όχι μόνο δεν έχουν μέσα παραγωγής να διεκδικήσουν με απεργίες την (μερική) κάλυψη των απωλειών τους από τον πληθωρισμό, πόσο μάλιστα να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους μετέχοντες στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα περιπαίζονται:

-Η κυβέρνηση τους διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αγωγές και ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Την ίδια ώρα, με τον νόμο Βρούτση του 2020, έκανε μερικώς δεκτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για απόδοση των διαφορών μόνο στις κυρίες συντάξεις, αλλά δεν ενσωμάτωσε το σκέλος της ίδιας απόφασης που αναφερόταν στα Δωρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Ιούλιος 2016) και τις διορθώσεις στις επικουρικές. Την ίδια στιγμή προέβλεψε ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά και διορθώσεις «αποσβέννυνται».



Ξεγράφονται δηλαδή τα δικαιώματα τους και μόνο όσοι είχαν προλάβει να κάνουν αγωγές μπορούν τα συνεχίσουν να διεκδικούν…

…Έσβησαν μη παραγραφέντα δικαιώματα

Αντιστοίχως το ΣτΕ έκρινε ότι ναι μεν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά (και) από τις επικουρικές και τα Δώρα, ωστόσο δέχθηκε ότι αυτές οι αξιώσεις «σβήνονται» έστω και εάν δεν έχουν… παραγραφεί.

Πρόκειται για την τέλεια εξαπάτηση…

-Οι συνταξιούχοι συμπλήρωσαν 12 χρόνια περικοπών και βαδίζουν στον 13ο έτος, ενώ δεν προβλέπεται κάποια (ονομαστική) βελτίωση των αποδοχών τους (κάλυψη δηλαδή μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος από την ακραία ακρίβεια).

-Όσοι λαμβάνουν αποδοχές από 600 έως και 1000 ευρώ, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των «απομάχων», δεν έλαβαν την παραμικρή αναπροσαρμογή. Ούτε ευρώ αναδρομικά τα τελευταία χρόνια. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν δύο εφάπαξ 200άρια, τα περασμένα Χριστούγεννα και το Πάσχα φέτος, ενώ όσοι λαμβάνουν κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 εύρο έλαβαν κάποια ποσά αναδρομικών την περασμένη διετία…

ΕΚΑΣ οι βέβηλοι…

-Στους χαμηλοσυνταξιούχους κόπηκε το ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από το 2016, αλλά ουδεμία άλλη πρόβλεψη για ενίσχυση στα κατώτατα όρια προβλέφθηκε… Εδώ ισχύει το αρχαιοπρεπές: «Εκάς (μακριά) οι βέβηλοι…»

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατώτατη σύνταξη. Ακόμη και τα 345 ευρώ της εθνικής σύνταξης (για 15ετή ασφάλισης), γίνονται 173 σε περίπτωση αναπηρίας κάτω του 67% (συν το όποιο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, το οποίο μπορεί να περιορίζεται στα 60 ή 80 ευρώ επιπλέον…)

-Το κυριότερo είναι ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν το 28% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (2,5 εκ. από ένα σύνολο 9 εκ.), ωστόσο έχουν την τάση να είναι συνεπείς στα εκλογικά τους καθήκοντα και μπορεί να υπολογιστεί ότι εάν στις προσεχείς εκλογές προσέλθουν περί τα 6 εκ. στις κάλπες, ίσως 1 στους 3 ψηφοφόρος να είναι συνταξιούχος…

Προειδοποίηση

Ήδη οι συνταξιουχικές οργανώσεις, κυρίως δε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), έχει καλέσει την κυβέρνηση και τα κόμματα να τοποθετηθούν ευθέως για τα καυτά ζητήματα τους. Κυρίως δε για το θέμα των αναδρομικών, της μη καταβολής διορθωτικών ποσών φέτος λόγω της ακρίβειας και της πρόβλεψης για μη χορήγηση αυξησιών σε όλους τους συνταξιούχους για το 2023 (με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς». Αλλά και για τον εν γένει εμπαιγμό με την κυβερνητική αυθαιρεσία με την οποία… διαγράφηκαν μη παραγραφέντα δικαιώματα και αξιώσεις έναντι του ΕΦΚΑ.



«Η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, για το 11μηνο σε επικούρηση και δώρα αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης. Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου θα ήταν καθολική» σημειώνει στο www.ieidiseis.gr ο Λουκάς Αποστολίδης, ένας από τους συνηγόρους των συνταξιούχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.