Που θα βρεθούν 1,062εκατ. φορολογούμενοι μέσα στον Αύγουστο;

0

Είναι γνωστό ότι η υποβολή των  φορολογικών δηλώσεων των φυσικών και νομικών προσώπων (εταιρείες), παρατάθηκε έως την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.

Το αίτημα σύσσωμου του κλάδου των Λογιστών ήταν και είναι η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δηλώσεων να είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022. Ας  δεχθούμε λοιπόν ότι το αίτημα αυτό, είχε και έχει να κάνει με  τη δυνατότητα του κλάδου να κάνει χρήση της αδείας των ανθρώπων που επαγγελματικά ή ως μισθωτοί ασχολούνται με το αντικείμενο, και ότι είναι συντεχνιακό και αφορούσε μόνο αυτούς.

Τίθενται λοιπόν κάποια  ερωτήματα, διαβάζοντας παρακάτω ένα στατιστικό πίνακα πρόβλεψης για την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων, πάντα εμπρόθεσμα και χωρίς επιπτώσεις (πρόστιμα).

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και την πρόβλεψη της τελικής υποβολής 6,42εκατ. δηλώσεων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (30/08/2022), απομένουν περίπου 1,06εκατ. δηλώσεις να υποβληθούν και παράλληλα να επικαιροποιηθούν   περίπου 675χιλ. στοιχεία φορολογούμενων στην ΑΑΔΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των δηλώσεων.

Τα ερωτήματα:

  1. Μέσα στον μήνα Αύγουστο που αποτελεί παραδοσιακά μήνα διακοπών για όλους τους πολίτες -και όχι των Λογιστών απαραίτητα- θα πρέπει πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι,  να μεταβούν στα λογιστικά γραφεία ή επιχειρώντας μόνοι τους, να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.
    Ειλικρινά από που και πώς, μέσα στον Αύγουστο;
  2. Όταν από αυτό το εκατομμύριο οι 675χιλ. περίπου, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση, αφού δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, θα προχωρήσουν στη διαδικασία μέσα στον Αύγουστο;
  3. Είναι σίγουρο ότι οι Λογιστές θα βρίσκονται στις “θέσεις” τους μέσα στον Αύγουστο, για να εξυπηρετήσουν τους “αμελείς” φορολογούμενους; Ή πιστεύουμε ότι αυτοί -οι Λογιστές- θα πρέπει να στερούνται για 3η συνεχόμενη-τουλάχιστον- χρονιά, το δικαίωμα των διακοπών και της αδείας τους;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, είναι πραγματικά και ζητούν μια απάντηση. Η απάντηση ζητείται από την πολιτική ηγεσία και την ΑΑΔΕ, που έδωσαν ως “λύση”,  καταληκτική ημερομηνία την 30η Αυγούστου.

Από την πλευρά του Λογιστή, από το δικό μου συνάφι, έχουν εκφραστεί τα επιχειρήματα για το ανέφικτο του “εγχειρήματος”… Δηλώσεις το μήνα Αύγουστο!  Αλλά κυρίως έχει εκφραστεί το πόσο ανάλγητο και συνάμα απάνθρωπο είναι η Πολιτεία να αφαιρεί -κυρίως λόγω της δικής της ανικανότητας &  έλλειψης- το δικαίωμα σε ένα ολόκληρο κλάδο απασχολούμενων, να πάρει μια ανάσα, να ξεκουραστεί, να κάνει διακοπές.
Ειλικρινά σε ποιο άρθρο της εργατικής νομοθεσίας, αναφέρεται αυτό;  Ή μήπως για το κλάδο των αυταπασχολούμενων, η νομοθεσία είναι αμείλικτη, αφού “αυτοί”… Κονομάνε και μόνο, οπότε διακοπές δεν έχει;

Εν κατακλείδι για ακόμα μια φορά η Πολιτεία θα γελοιοποιηθεί, αφού και πάλι το “ανέφικτο” θα γίνει εφικτό με μια πιθανή “ολιγοήμερη παράταση” πέραν της 30ης Αυγούστου, έχοντας πρώτα ισοπεδώσει ένα επαγγελματικό κλάδο, ενώ θα μπορούσε να “ακούσει” τις τεκμηριωμένες απόψεις του, για το θέμα.
H εναλλακτική είναι η τιμωρία και τα πρόστιμα… Μήπως τελικά αυτό επιζητούν;

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.