Πώς επηρεάζονται από την αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

0

Η αύξηση του κατώτατου μισθού  δεν οδηγεί μόνο στην αύξηση των αποδοχών όσων, έως και κατά τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Μάρτιο 2023) αμείβονται με τον κατώτατο, είτε έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης (8ωρο/5θημερο), είτε έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης (πχ 4ωρο/5θημερο), αλλά και εκείνων που είτε η ατομική, είτε η συλλογική (πχ επιχειρησιακή, κλαδική) σύμβαση προβλέπει βασικό μισθό μεταξύ 713,1 και 779,9 ευρώ.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κατά πρώτον, αξίζει να δει κανείς τι θα συμβεί σε όσους εργαζόμενους, με βάση την ατομική σύμβασή τους αμείβονται με μισθό μεταξύ 713,1 ευρώ και 779,9 ευρώ.

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, έχει ατομική σύμβαση πλήρους απασχόλησης, η οποία κατά την 31η Μαρτίου 2023 προβλέπει μικτό μισθό ύψους 740 ευρώ (περίπου 636 ευρώ καθαρά).



Δηλαδή ο μικτός μισθός του εν λόγω εργαζόμενου ξεπερνά κατά 27 ευρώ τον κατώτατο μικτό μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 (740 ευρώ έναντι 713 ευρώ).

Ωστόσο, με την αναρρίχηση του εθνικού μικτού  κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (667 ευρώ καθαρά) για πλήρη απασχόληση από την 1η Απριλίου 2023, δεν επιτρέπεται (βάσει της αρχής της “ευνοϊκότερης ρύθμισης”) καμία αμοιβή πλήρους απασχόλησης να υπολείπεται των 780 ευρώ.




Αυτό σημαίνει πως από την 1η Απριλίου 2023, ο μικτός μισθός του εργαζόμενου του παραδείγματος μας, θα ανέλθει υποχρεωτικά στα 780 ευρώ (667 ευρώ καθαρά), δηλαδή θα αυξηθεί κατά 40 ευρώ μικτά (35 ευρώ καθαρά, περίπου) ή 5,4%.

Τι θα συμβεί -κατά δεύτερον- με όσους εργαζομένους αμείβονται με βάση συλλογική σύμβαση με μικτό μισθό μεταξύ 713,1 ευρώ και 779,1 ευρώ;

Η διαδικασία αυτή υποχρεωτικής αύξησης των ελάχιστων αμοιβών αφορά και εκείνες που διέπονται από τους όρους μίας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Έστω σε μία επιχείρηση, έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδότη και επιχειρησιακού εργατικού σωματείου, συλλογική σύμβαση μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Στη σύμβαση προβλέπονται πχ 3 κλίμακες αμοιβών.

Στην πρώτη κλίμακα προβλέπονται κατώτατες αμοιβές ύψους 760 ευρώ μικτά. Από την 1η Απριλίου 2023, λόγω της αύξησης του εθνικού μικτού κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, υποχρεωτικά (και πάλι βάσει της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης), οι ελάχιστες αμοιβές που προβλέπονται στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας του παραδείγματος, θα πρέπει να ανέλθουν στα 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρά).

Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση -παρά τους όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λήξη της σε 8 μήνες μετά την ισχύ του νέου κατώτατου μισθού- θα πρέπει να καταβάλλει αύξηση 20 ευρώ μικτά ή κοντά στο 2,5% (περίπου 17 ευρώ καθαρά) στους εργαζομένους της πρώτης κλίμακας. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται τα άλλα, ανώτερα κλιμάκια, δηλαδή εκείνα που προβλέπουν ελάχιστους μισθούς πάνω από 780 ευρώ.

Είναι για αυτόν τον λόγο που σύμφωνα με όσα ανέφεραν συνδικαλιστικοί κύκλοι στο Capital.gr, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 ανοίγει έμμεσα τον δρόμο για καταγγελία συλλογικών συμβάσεων εργασίας από πλευράς εργατικών σωματείων προκειμένου να “ευθυγραμμισθούν” όλα τα κλιμάκια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τα νέα δεδομένα που θέτει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός.

Στο προηγούμενο παράδειγμα, έστω ότι η επιχείρηση αυξήσει τις ελάχιστες αμοιβές της 1ης κλίμακας από τα 760 ευρώ στα 780 ευρώ, δηλαδή κατά 2,5%. Η επόμενη, δηλαδή η 2η κλίμακα, έστω ότι προβλέπει ελάχιστες αμοιβές 860 ευρώ. Με την αύξηση των αμοιβών της προηγούμενης κλίμακας, μειώνεται η διαφορά μεταξύ 1ης και 2ης κλίμακας, εγείροντας ζήτημα “δικαιοσύνης” των αμοιβών για τη 2η. Η διαφορά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης από εργατικής πλευράς και την επαναδιαπραγμάτευσή της με στόχο πχ μία οριζόντια αύξηση 2,5% και στις άλλες δύο κλίμακες μισθών  των εργαζομένων.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.