Η ΕΦΕΕΑ στον «πάγο»; Τι συμβαίνει;

0

Μέσα στον ορυμαγδό των προβλημάτων που βιώνουμε ως κλάδος, παρουσιάστηκε άλλο ένα ζήτημα που σαφώς μας απασχολεί, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πιο δύσκολου διαστήματος για τους  Λογιστές και τις Λογίστριες.

«Σιγή ασυρμάτου»… Από την μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Χώρας, την ΕΦΕΕΑ, που από τις 04/03/2023 στερείται τις «υπηρεσίες» του Προέδρου της που παραιτήθηκε μεσούσης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ώστε η ΕΦΕΕΑ  να σταματήσει να λειτουργεί;
Φυσικά και όχι, γιατί η ένωση διαθέτει πρόσφατα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, ένα χρόνο πριν.
Ένα συλλογικό δηλαδή όργανο που μπορεί και πρέπει να  συντονίζει και να καθοδηγεί την ΕΦΕΕΑ, στην «εποχή των παγετώνων» για τον κλάδο.

Υπάρχει εξήγηση;
Μα προφανώς! Οι εκλογές του Μάρτη 2022 ανέδειξαν στο ΔΣ έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων, απ’ εκείνον που γνωρίζαμε εδώ και 30 χρόνια…
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Φοροτεχνικών για πρώτη φορά δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ΔΣ…
Με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει το σύστημα της απλής αναλογικής, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι της Αττικής, επέλεξαν να κάνουν την ανατροπή και ουσιαστικά να αποδοκιμάσουν τη διαχρονική πρακτική της συγκεκριμένης παράταξης. Μιας παράταξης που «έβλεπε» την ένωση συνδικαλιστικά ως ένα όργανο «συνομιλιών & συνεργασίας» με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, μια ένωση «παρατάσεων και σεμιναρίων», μια ένωση άνευρη διεκδικητικά & συνδικαλιστικά, χωρίς τη συμμετοχή των Λογιστών και των Λογιστριών.

Το μήνυμα λοιπόν της ανατροπής αν και ξεκάθαρο, θόλωσε από την αρχή…
Διαβάστηκε από τις δύο πρώτες -σε ψήφους- παρατάξεις ως μήνυμα για «μία από τα ίδια» και εκεί που περιμέναμε να δούμε να αλλάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ξαναβλέπουμε ως πρόεδρο της ΕΦΕΕΑ τον προηγούμενο πρόεδρο! Και αμέσως μετά, τον διάδοχο του και πάλι από την ίδια παράταξη(Ανεξάρτητη Κ.Φ).
Κοινός παρονομαστής η συναντίληψη των δύο παρατάξεων «περί αναλογικότητας», ανεξάρτητα αν αυτή ερχόταν σε αντίθεση με αυτό που εξέπεμψε το εκλογικό σώμα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες  της Αττικής.

Η απογοήτευση από όλους και όλες, μπαίνει για ακόμα μια φορά στην άκρη και ό «άσπρος καπνός» που εμφανίστηκε μας έδωσε ένα προεδρείο του ΔΣ που απαρτίζονταν τελικά από τις 3 παρατάξεις που συμμετέχουν στο όργανο. Και εδώ ξεκινούν τα δύσκολα…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. Η ΕΦΕΕΑ αρχίζει να παρουσιάζει κάποιες θέσεις που σηματοδοτούν έναν άλλο λόγο στα πράγματα, «κατεβαίνει» στον δρόμο, ορθώνει αιτήματα που ενοχλούν, παρεμβαίνει καταλυτικά στην ΓΣ της ΠΟΦΕΕ στα Γιάννενα. Αν εξαιρέσεις την υπερπροβολή του «εγώ» στα πάντα του Προέδρου της και τηρουμένων των αναλογιών, κάτι αρχίζει και κινείται…

Το «σήμα» όμως δόθηκε… Δόθηκε στην τελευταία ΓΣ της ΠΟΦΕΕ τον Δεκέμβριο στην Αθήνα…
Πάση θυσία ότι «κατέβαζε» ως πρόταση η ΕΦΕΕΑ θα έπρεπε να καταψηφίζεται…
Σαν να ξεφεύγει από το «κοπάδι» η ΕΦΕΕΑ και αυτό πρέπει να αλλάξει…

Το «σήμα» ελήφθη, λίγο καιρό αργότερα από την Ανεξάρτητη Κίνηση Φοροτεχνικών στην ένωση, η ΕΦΕΕΑ και οι συσχετισμοί στο ΔΣ ενοχλούν και πρέπει να ανατραπούν…
Παραίτηση της Ταμία του ΔΣ, όταν δεν παρέλαβε ποτέ το Ταμείο… Αδυναμία εκλογής νέου Ταμία… Εξώδικα. αγωγές και απειλή για μηνύσεις από μέλη του ΔΣ και εν κατακλείδι, η παραίτηση του Προέδρου της ένωσης…
Η συνέχεια δίνεται στην Τακτική ΓΣ όπου η πρόταση του παραιτηθέντος προέδρου και της παράταξης του, για να οδηγηθεί η ΕΦΕΕΑ εκ νέου σε εκλογές, δεν περνάει και αποσύρεται, αφού οι συνάδελφοι των Ανεξαρτήτων αντιλαμβάνονται ότι στη ψηφοφορία η πρόταση θα καταψηφιστεί.

«Να δεις τι σου έχω για μετά…»
Η οδύσσεια ξεκινά για την εκλογή Προέδρου, με απανωτές συνεδριάσεις του ΔΣ, χωρίς «άσπρο καπνό» αυτή τη φορά και μέχρι στιγμής…
Αφού δεν πέρασε η πρόταση των Ανεξαρτήτων για εκλογές στη ΓΣ, θα περάσει αλλιώς…
Παραιτήσεις του προσωπικού, παραίτηση του Λογιστή, αποχώρηση μελών(Ανεξάρτητων) από την μοναδική επιτροπή(για τον Ν.4557) που λειτουργεί  στην ένωση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια να οδηγηθεί πρακτικά η ΕΦΕΕΑ και σε οικονομικό στραγγαλισμό με πρακτικά «νόμιμο» τρόπο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΦΕΕΑ (Μάρτιος 2022)

Και τώρα τι θα γίνει;
«Οι παρατάξεις και τα κόμματα φταίνε για όλα…»

Αλήθεια; Από πότε οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στην κοινωνία, στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, ποινικοποιούνται;
Η αντίληψη αυτή μήπως θυμίζει άλλες εποχές;
Η έκφραση και η ποικιλία των απόψεων, δεν είναι θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας;

Ας γίνει κατανοητό από όλους και όλες, οι παρατάξεις και οι θεσμοί -όπως η απλή αναλογική στις εκλογικές συνδικαλιστικές διαδικασίες- δεν μας και δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αφού ενισχύουν τη δημοκρατία, τη συμμετοχή που είναι και το ζητούμενο.
Οι εμμονικές αντιλήψεις, οι σκοπιμότητες και οι προσωπικές επιδιώξεις είναι αυτές που μας πάνε πίσω και αποτελούν εμπόδιο, στην πρόοδο, στη διεκδίκηση, στο αποτέλεσμα…

Όχι η ΕΦΕΕΑ δεν έχει ανάγκη από εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.
Η ΕΦΕΕΑ θα πρέπει και πάλι να δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο «οδοστρωτήρας» θα περάσει από πάνω μας και πάλι, με ιδιαίτερο μένος.

Όχι δεν είναι κακό να πάμε σε μια νέα εκλογική διαδικασία, αν αυτό απαιτηθεί, αλλά να ξέρουμε όλοι & όλες τις αιτίες που φτάνουμε εκεί.
Να ξέρουμε ότι η αιτία εδράζεται στις σκοπιμότητές και στις έμμονές  συγκεκριμένων απόψεων που τελικά και συγκλίνουν και μας οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα,  την αποσυσπείρωση των Λογιστών & των Λογιστριών από την ένωση.
Είναι επίσης το «βούτυρο στο ψωμί» όλων εκείνων που προωθούν με περισσή ιδιοτέλεια, την πολυδιάσπαση του κλάδου, γιατί τα πολλά «μαγαζιά» εξυπηρετούν «δουλίτσες».

Είναι απόλυτα αναγκαίο να ανασυνταχθεί το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ άμεσα, σήμερα, με εκλογή προέδρου ή όχι –άλλωστε μια θέση στο όργανο είναι και αυτή-, παράλληλα να ενισχυθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες -δημιουργία των ομάδων εργασίας στην ένωση- για τα μέλη και να γίνει εκστρατεία εγγραφής νέων μελών.

Η φωνή της ΕΦΕΕΑ δεν θα σιγήσει, γιατί αυτό θα αποτελούσε συλλογική ήττα του κλάδου…
Οι ευθύνες για τη στασιμότητα έχουν ονοματεπώνυμο και τίτλο…
Καμία Ανατροπή δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς Συμμετοχή, χωρίς συνθέσεις.

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Μέλος της ΕΦΕΕΑ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.