Το Top 50 της ακρίβειας στα τρόφιμα

0

Διατηρείται αμείωτη η «τέλεια καταιγίδα» στις τιμές των τροφίμων, που προκάλεσαν διαδοχικά η πανδημία, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού.

Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 60%, ενώ η εξάρτηση από τα εισαγόμενα προϊόντα καθιστά σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι ούτε τους επόμενους μήνες θα διαφανούν σημάδια αποκλιμάκωσης στο ράφι.



Ο κλαδικός πληθωρισμός τροφίμων «φλερτάρει» με το 15% από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το τρίμηνο Νοέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 το ποσοστό ενισχύεται περαιτέρω. Τον Μάρτιο του 2023 ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 14,3%, ενώ τα μηνύματα από την αγορά επιβεβαιώνουν ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται στους καταλόγους χονδρικής. Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στοχευμένες αυξήσεις ανά κατηγορία, με το εύρος των ανατιμήσεων να παραμένει σε υψηλά βαρομετρικά, από 10% έως και 37%

Ο κλάδος των τροφίμων, από το χωράφι στο ράφι, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αλλεπάλληλο «κραχ» στις σταθερές του, γεγονός το οποίο όχι μόνο διατηρεί υψηλές τις τιμές στο ράφι, αλλά -κυρίως- καθιστά εύθραυστη την αλυσίδα επισιτιστικής επάρκειας.




Σε διάστημα 40 μηνών, σχεδόν όλοι οι παράμετροι που καθορίζουν τα βασικά λειτουργικά κόστη στον κλάδο τροφίμων έχουν εκτροχιαστεί και η αγορά ακόμα δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει στις ράγες το «πληθωριστικό τρένο» που ξεκίνησε το «ταξίδι» του από το 2020.




Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.