Σφίγγει ο φορολογικός κλοιός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

0

Η ΑΑΔΕ σφίγγει από τον τρέχοντα μήνα τον κλοιό και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, καθώς «πέφτουν οι υπογραφές» του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας (MoU) με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia.

Στόχος φυσικά του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η παροχή περισσότερων και πληρέστερων πληροφοριών σχετικά με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία, ώστε αυτά να διασταυρώνονται άμεσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και έτσι η εφορία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα εισοδήματα που εισπράττονται.



Επισημαίνεται δε ότι οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν αυτόματα όχι μόνο όσους δεν έχουν Αριθμό Μητρώου αλλά και όσους δίνουν «μαϊμού» μητρώο όπως έγινε το
προηγούμενο έτος, ενώ από το 2024 θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης στους οποίους δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2022, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και από τη συνεργασία των δύο πλευρών διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
  • Για 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα, οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ υπέγραψε τον Απρίλιο του 2021 πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Από τότε εξάλλου συμφωνήθηκε ότι οι πλατφόρμες μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.