Τι αλλάζει στο αφορολόγητο για τις οικογένειες

0

H στήριξη της οικογένειας μέσω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου, συνεχίζεται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς, κατά την παρουσίαση του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχει κόστος 135 εκατ. ευρώ.



Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά, κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο, για τους οποίους αυξάνεται το αφορολόγητο όριο δίνει ανάσα σε 1,34 εκατ. φορολογούμενους και είναι μια συμβολή της κυβέρνησης στην παροχή κινήτρων στα νέα ζευγάρια, ώστε να αναχαιτίσουμε τη δημογραφική συρρίκνωση της Ελλάδας. Επίσης, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι από το 2024 θα ισχύει μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων οι οποίες ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Με το μέτρο αυτό, συντονιζόμαστε με τη σύγχρονη πραγματικότητα και με τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά θα διαμορφωθεί σε:

– 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο

– 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά

– 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 εξαρτώμενα παιδιά

– 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 εξαρτώμενα παιδιά




Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ. Για τις οικογένειες με ένα παιδί το όφελος από την αύξηση του αφορολόγητου είναι 90 ευρώ και για τις οικογένειες με δύο παιδιά 120 ευρώ. Για τις οικογένειες με περισσότερα παιδιά είναι υπερδιπλάσιο και φθάνει τα 220 ευρώ τον χρόνο.

Market pass

Σε ότι αφορά το market pass δίνεται παράταση τριών μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελεί θα λάβει υπόψη τα εισοδηματικά στοιχεία των δηλώσεων που υποβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Τα εισοδηματικά όρια παραμένουν τα ίδια. H πληρωμή υπολογίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το κόστος του μέτρου είναι 251 εκατομμύρια και ωφελούνται 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένα κτίσματα που θα ασφαλιστούν. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης η έκπτωση θα είναι αναλογική ανάλογα με τους μήνες που ασφαλίζεται το κτίσμα. Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος ασφαλίζει το ακίνητο του για έξι μήνες ή έκπτωση θα είναι 5%.  Το κόστος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά 1 εκατ. ακίνητα που είναι ήδη ασφαλισμένα. Δυνητικά μπορούν να ασφαλιστούν 5 εκατ. κατοικίες.

Youth pass

Θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ, το οποίο θα πιστώνεται σε ψηφιακό πορτοφόλι σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι όλοι όσοι στις 31/12 του 2022 είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι έως 25 ετών.

Φαρμακευτική δαπάνη

Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Το μέτρο για τη μόνιμη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.