Ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου για μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%

0

Ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πλαισιώνει τη διάταξη που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ έως και 10%.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Συγκεκριμένα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις ακριβών κατοικιών οι οποίες θα ασφαλίζονται για εξαιρετικά μικρά ποσά με στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ο καθορισμός ελάχιστο ποσού ασφάλισης που θα συνδέεται ενδεχομένως με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη και να εισαχθεί αμέσως προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.



Σύμφωνα με το σχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, ενώ προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ  είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Στην περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Για παράδειγμα, 10% έκπτωση όταν η  ασφάλιση είναι για 12 μήνες, 7,5% για ασφάλιση 9 μηνών και 5% για ασφάλιση 6 μηνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Η έκπτωση αφορά το σύνολο του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ δηλαδή τόσο τον κύριο φόρο όσο και τον προσαυξημένο για ακριβές κατοικίες  Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να γίνει αποδεκτό το συμβόλαιο θα πρέπει να αφορά την κάλυψη 100% της αξίας της κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη δηλαδή οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 250 ευρώ, το δεύτερο ακίνητο 200  ευρώ και το τρίτο 150 ευρώ και τα ασφαλίσει και τα τρία θα έχει έκπτωση 60 ευρώ στον τελικό λογαριασμό του.  Εφόσον ασφαλίσει για παράδειγμα μόνο τα δύο πρώτα η  έκπτωση θα είναι της τάξης των 45 ευρώ.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.