Εφορία: Οκτώ στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους

0

Η καλή πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με την υψηλή εισπραξιμότητα φόρων οδηγούν σε υπερεισπράξεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.  Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν τα ρεκόρ εισπραξιμότητας στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις   προς την εφορία παρουσιάζουν  σημαντική αύξηση όπως επίσης και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Συνολικά οι φορολογούμενοι πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ  των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και του ΕΝΦΙΑ.  Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στην πληρωμή των φόρων για το πρώτο πεντάμηνο του έτους  δείχνουν τα εξής:



ΦΠΑ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν σε 84,64% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους τα 5,5 δισ. ευρώ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Τον Φεβρουάριο καταβλήθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022 και από τον Μάιο ξεκίνησε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 79,13%. Τον Ιανουάριο ανήλθε σε 81,34%, τον Φεβρουάριο σε 81,75% ενώ τον Μάιο που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκίνησαν να πληρώσουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, η εισπραξιμότητα “έπεσε” στο 74,75%. Δηλαδή ένα στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ δεν πληρώθηκε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 240,19 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν τέλη Μαΐου εισπράχθηκαν 179,54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.




Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,04% του φόρου καθώς εισπράχθηκαν από το δημόσιο 1,123 δισ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής ύψους 1,262 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 74,92% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 685,71 εκατ. ευρώ από οφειλή ύψους 915,31 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών την τελευταία διετία αύξησε σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε και την εισπραξιμότητα των φόρων. Από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει περιορισθεί ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η σύνθεση των οφειλών προς την εφορία είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τονίζουν χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, πολλοί φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ εντάσσονται στις πάγιες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών αποπληρώνοντας την οφειλή τους σε 24 δόσεις. Δηλαδή, ο μεγάλος αριθμός οφειλετών που αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους και δεν τις εντάσσουν σε κάποια ρύθμιση είναι εξαιρετικά μικρός πλέον.

πηγή: capital.gr\



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.