Δεν είναι συμπληρωματικό στοιχείο που παρατείνει την παραγραφή η έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης

0

Επιστημονική ομάδα της ARTION -Με την επιμέλεια του Γεωργίου Δαλιάνη

* Δεν είναι συμπληρωματικό στοιχείο που παρατείνει την παραγραφή η έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των Επιθεωρητών – Ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης: Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ακυρώθηκαν καταλογισμοί που αφορούσαν σε οικονομικά έτη 2003, 2004, 2006 και 2009 και για τα οποία η φορολογική αρχή επικαλέστηκε ότι ίσχυε η δεκαετής προθεσμία παραγραφή λόγω συμπληρωματικών στοιχείων.



Ωστόσο, το Δικαστήριο σε σύμπνοια προς την ήδη υφιστάμενη νομολογία έκρινε ότι, εν προκειμένω, δεν είναι “συμπληρωματικά” τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, ούτε τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το έντυπο Ε9, ούτε και η ίδια η έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των Επιθεωρητών – Ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Συνεπώς,  δεν συντρέχει περίπτωση παρατάσεως του χρόνου παραγραφής, με βάση τον κανόνα ότι η  πενταετής παραγραφή καθίσταται δεκαετής στην περίπτωση, στην οποία η διαπίστωση της παράβασης ερείδεται σε στοιχεία “συμπληρωματικά”, που περιήλθαν στην αρμόδια φορολογική αρχή μετά την πενταετία. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος , οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον προσφεύγοντα μετά τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής είναι ακυρωτέες και ότι μη νομίμως απορρίφθηκε και η ενδικοφανής προσφυγή με απόφαση της ΔΕΔ.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.