Συνοψίζοντας… Παρασκευή 26 Φεβ. 2016

0

Η εβδομάδα τελειώνει. Ωστόσο οι τραγικές εικόνες με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν κατακλύσει τη χώρα μας την ώρα που «φωτισμένη» Ευρώπη είτε κλείνει τα σύνορα, όπως η Αυστρία, είτε «ποιεί την νήσσαν» και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σε βάρος της αδύναμης Ελλάδος, συνθέτουν το θέμα που απασχολεί -με μικρές διαφορές στην προσέγγιση- το σύνολο των πρωτοσέλιδων του ημερήσιου τύπου.

Όπως ήδη είναι γνωστό η Αυστρία κρατά σκληρή στάση και δεν έδειξε να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα την απόφαση της Ελλάδος να ανακαλέσει στην Αθήνα τον Έλληνα πρέσβη από τη Βιέννη. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν» ήταν η δήλωση που έκανε μετά τη διάσκεψη της Βιέννης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και το ΝΑΤΟ δια στόματος του Γ.Γ  του Γ. Στολτενμπεργκ  «κατέβασε» τον πήχη των προσδοκιών από την εμπλοκή του Οργανισμού στην υπόθεση καθώς ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις δεν θα έχουν αποστολή να γυρίζουν τις βάρκες πίσω.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματός του κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, χαρακτηρίζοντας τέτοιες στάσεις ως «καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές» και υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ για να συνεχίσει τονίζοντας πως «Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη».

Αν κάτι πάντως μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη είναι πως απ’ ό,τι φαίνεται μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των μπλόκων της Νίκαια, δηλαδή τον… Βαγγέλη Μπούτα το αγροτικό μέτωπο αποκλιμακώνεται και τα μπλόκα –ίσως προσωρινά, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά- σπάνε.

Τέλος, με πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα» κάνουν λόγο για σχέδιο επιβολής έκτακτης εισφοράς σε όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1300 ευρώ. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.