Συνοψίζοντας… Τετάρτη 02 Μαρ.2016

0

Είναι πλέον πρόδηλο πως όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού από το προσφυγικό, ένα ζήτημα που όπως πλέον επίσημα ομολογεί και η Καγκελάριος Μέρκελ είναι ικανό να τινάξει στον αέρα την Ε.Ε. και να διαλύσει το ευρώ. Αφού, λοιπόν, είναι το πρώτο θέμα στα ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε πως θα μπορούσε να μην είναι στα ελληνικά, στα μέσα της χώρας που αυτή τη στιγμή δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, έχοντας αφενός να αντιμετωπίσει τις αθρόες εισροές προσφύγων από την Τουρκία και αφετέρου το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της από την ΠΓΔΜ και τη στάση χωρών της Ε.Ε όπως η Αυστρία..

Τα ρεπορτάζ, λοιπόν, για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου κινούνται σε δύο επί μέρους κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τους φόβους των Σκοπιανών πως δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και θα δεχθούν «εισβολή» στο έδαφός τους. Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με το σχέδιο του ΝΑΤΟ για δημιουργία στολίσκου αποβατικών πλοίων τα οποία θα κινούνται κατά μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ με τετραπλή αποστολή: Επιτήρηση, Αποτροπή, Περισυλλογή ναυαγών, Επαναπροώθηση αυτών στην Τουρκία. Στο μεταξύ με μεγάλη αγωνία αναμένουν οι πάντες την τριμερή συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Τσίπρα, Νταβουτογλου τη Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος για αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο για το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο «παζάρι» για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Συναντήσεις επί συναντήσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Πάντως σύμφωνα με ορισμένα μέσα και εφημερίδες οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου της Κομισιόν, πως «βρισκόμαστε σε μία φάση που θα έχουμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καλές εξελίξεις», ερμηνεύεται ως θετικός οιωνός. Η Ελλάδα κέρδισε πόντους αφού τους χειρισμούς στο προσφυγικό και πρέπει να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς για να τους «εξαργυρώσει» με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρουν ορισμένες εφημερίδες.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.