Συνοψίζοντας… Τετάρτη 09 Μαρ. 2016

0

Μουντός ο καιρός σήμερα, Τετάρτη 9 Μαρτίου, και μαζί με αυτόν «μουντά» και τα πρωτοσέλιδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κυβέρνηση και φυσικά τον ελληνικό λαό δεν δείχνουν πως βρίσκονται κοντά σε λύση, η οποία να είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας. Και αυτό φαίνεται κυρίως από το ύφος που χαρακτηρίζει το ύφος της πρώτης σελίδας σχεδόν του συνόλου του τύπου, ο οποίος ασχολείται ως επί το πλείστον με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον Α. Νταβούτογλου, αλλά και με τις δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες  του τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στη Σμύρνη, ωστόσο τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και το casus belli, ήταν που έδωσαν τον τόνο στην κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου. Λύση δεν βρέθηκε όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με δηλώσεις του την άποψη πως υπάρχουν τα περιθώρια να βρεθεί κοινός βηματισμός μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανεμφανίστηκε δριμύτερος για να «κουρέψει» τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών δήλωσε:   «Δεν υπάρχει κανένα ισχυρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές, πολίτες, για ποιο λόγο θα πρέπει να εστιάσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό το μέρος της συζήτησης έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ, παρά με την ουσία». Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένα τα ελληνικά δάνεια δείχνει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει υψηλές πληρωμές τόκων ή αποπληρωμές έως το 2025 και γι’ αυτό δεν είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για τη μείωσή του.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επέστρεψε το «κουαρτέτο». Το μεσημέρι θα έχει μάλιστα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το απόγευμα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.