Συνοψίζοντας… Τρίτη 15 Μαρ. 2016

0

Η καθαρά Δευτέρα πέρασε, ωστόσο η ατμόσφαιρα γύρω από τα δύο μείζονα θέματα, που ταλανίζουν την ελληνική πολιτεία και φυσικά κοινωνία, κάθε άλλο παρά καθαρίζει. Οι διαπραγματεύσεις στα…όρια με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα από τη μία και η απελπιστική κατάσταση στη λασπωμένη Ειδομένη από την άλλη συνθέτουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα  Τρίτη 15 Μαρτίου.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι αδιάκοπες. Το «μπράντεφερ» καλά κρατεί, αλλά οι ισορροπίες είναι οριακές. Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, κόκκινα δάνεια είναι τα αγκάθια που δεν μπορεί να επέλθει ακόμη συμφωνία. Παράλληλα .το κουαρτέτο οριοθετεί τη γραμμή των αυξήσεων στη φορολογία από τα χαμηλά εισοδήματα και το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει επιβαρύνσεις από τα 30.000 ευρώ και πάνω. Η μεγάλη μάχη δίνεται για το αφορολόγητο. Οι δανειστές ζητούν μείωση στα 8.000 ευρώ από 9.550 ευρώ, μέτρο που «βγάζει» πρόσθετο φόρο ύψους 341 ευρώ για το εισόδημα πάνω απο 8.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει την πρόταση, με στελέχη να σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί οριακή μείωση της τάξης των 300 ευρώ. Το άλλο «αγκάθι» αφορά την αύξηση του συντελεστή καθώς οι δανειστές προτείνουν να αρχίζει από τα 22.000 ευρώ και η κυβέρνηση από τα 30.000 ευρώ και πάνω. Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ανώτατο συντελεστή καθώς το υπουργείο Οικονομικών προτείνει 50% για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και οι δανειστές 47%.

Στο μεταξύ στην Ειδομένη οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα όλων των άλλων και τη λάσπη που προκάλεσε  η βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα τις τελευταίες μέρες. Στη λάσπη της Ειδομένης πνίγηκε ο ανθρωπισμός της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί φοβάται την ακροδεξιά μετατόπιση των πολιτών της και όχι μόνο. Η Ελλάδα στην πιο άσχημη φάση της και εξαντλημένη από την πολυετή ύφεση και τα μνημόνια σηκώνει δυσανάλογο βάρος και αντιμετωπίζει το κλείσιμο των βορείων συνόρων της. Τώρα, όλες οι εξελίξεις μετατίθενται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αλλά μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της Γερμανίας η στάση της Καγκελάριου αναμένεται να μετατοπιστεί συντηρητικότερα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.