Συνοψίζοντας…Τρίτη 29 Μαρτ. 2016

0

Με τα πρωτοσέλιδα στραμμένα στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία αναμένεται να πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, βγήκαν στα περίπτερα οι εφημερίδες της Τρίτης 29 Μαρτίου.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα καταγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, τι θα απαντήσουν τα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και το κατά πόσο θα ανοίξει μια νέα περίοδος «λασπομαχίας» στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που τα καυτά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Από το μέτωπο της αξιολόγησης τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για να κλείσει η συμφωνία θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 5,5 δις ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρούνε τους τρόπους εκείνους που θα τα περάσουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν συνολικά μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ περίπου, και όχι τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ (8-9 δισ. ευρώ), όπως ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά μέτρα που θα φέρουν στο ταμείο ικανά έσοδα ή εξοικονόμηση δαπανών προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που βάζουν οι δανειστές. 

Ακόμα και τότε όμως η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ είναι άγνωστη με αρκετούς να μιλούν για προσωρινή «αποδοχή» της συμφωνίας χωρίς την υπογραφή του Ταμείου, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.