Συνοψίζοντας… Παρασκευή 8 Απρ. 2016

0

Χωρίς εφημερίδες σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου, λόγω της χθεσινής απεργίας, ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν και η ειδησεογραφία πλούσια. Πρώτο θέμα σε όλα σχεδόν τα ενημερωτικά portal’s η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Μία διαπραγμάτευση που βρίσκεται στην κόψη του νήματος, μιας και τα χρονικά περιθώρια κάθε μέρα και στενεύουν περισσότερο. Τα όσα πρέπει να γίνουν και να συμφωνηθούν μέχρι και την επόμενη Τρίτη, που θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης του με τους «θεσμούς» το βράδυ το Πέμπτη υποστήριξε πως έγινε η συζήτηση για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από αύριο μέχρι το Σάββατο για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης, «ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει και που ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει Κυριακή το απόγευμα».

Ωστόσο ο Υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν φέρνει δόση γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία γιατί η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα και άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν και με το Eurogroup να πει το Eurogroup ότι προχωράμε».

Το Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση δεν χάνει την…αισιοδοξία του.  Και αυτό γιατί εξέλαβαν ως θετικά τα μηνύματα  από τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, τα οποία,  σύμφωνα με το Μαξίμου πάντα, κατατείνουν στο  ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παραμένουν. 

Μάλιστα η εκτίμηση  είναι  πως  καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν οι συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, καθώς στο παρασκήνιο θα συζητηθεί και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Εκ των πραγμάτων δηλαδή το μέλλον της αξιολόγησης βρίσκεται στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, που ουσιαστικά θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος.

Στο μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο αν δεν μεταρρυθμιστεί θα οδηγηθεί, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ σε κατάρρευση:  «Πρέπει να μεταρρυθμιστούν, πρέπει να δουν το ασφαλιστικό τους σύστημα, το οποίο οδηγείται στον τοίχο, έτσι όπως είναι δομημένο αυτήν την στιγμή» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, για να προσθέσει: «Πρέπει επίσης να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή. Πρέπει να γίνει δουλειά εκεί».

Αξιολογήστε εδώ το foroline.gr σε 2′

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.