Συνοψίζοντας… Δευτέρα 11 Απρ.2016

0

Η εβδομάδα ξεκίνησε και όλα τα καυτά μέτωπα για τη χώρα παραμένουν ανοιχτά. Με αυτή τη μόνιμη επωδό περιγράφεται στην ουσία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με το κουαρτέτο των δανειστών, που βαφτίστηκε «αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας», ενώ επί της ουσίας αφορά διαπραγμάτευση για το κάτω από ποιους όρους θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τους «θεσμούς», παραμένει ανοιχτό.

Αυτό λοιπόν το θέμα είναι δίνει τους περισσότερους τίτλους στις εφημερίδες σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, αν και καταγράφεται πρόοδος. Οι δανειστές επιμένουν στο κούρεμα των επικουρικών συντάξεων, ενώ γενικά στο ασφαλιστικό υπάρχει χάσμα, στο αφορολόγητο όπου η κυβέρνηση φέρεται να μην κάνει πίσω στη μείωση του, στα κόκκινα δάνεια, ενώ συμφωνία –σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ- φέρεται να υπάρχει στο φορολογικό. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας και θα συνεχιστούν το μεσημέρι.

Ο Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, τόνισε πως: «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια” αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία». Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο προσφυγικό το Σαββατοκύριακο είχαμε την επίθεση των σκοπιανών με πλαστικές σφαίρες  σε πρόσφυγες που επιχείρησαν από την Ειδομένη να περάσουν στα εδάφη της γειτονικής χώρας.

Όπως μετέδωσε  η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ειδομένη Χριστίνα Συμεωνίδου, η κατάσταση είναι αποπνικτική. Δεκάδες άτομα λιποθύμησαν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων από τη ρίψη χημικών, μεταξύ αυτών πάρα πολλά παιδιά, ενώ αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Η αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα οδήγησε τα επικίνδυνα χημικά στον καταυλισμό όπου βρίσκονταν χιλιάδες παιδιά, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου έγινε ρίψη χημικών από την πλευρά της ΠΓΔΜ απευθείας στον καταυλισμό. Από τις δυνάμεις των Σκοπίων έγινε χρήση και πλαστικών σφαιρών. Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς με τραύματα από πλαστικά πυρά. Οι τρεις εξ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ αξιολογείται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.