Μεταπτυχιακό: Πού και πώς

0

Θέλετε να ξεκινήσετε Μεταπτυχιακό αλλά δεν ξέρετε από… πού ή πώς; Οι ελληνικές, οι ξένες και οι δωρεάν επιλογές για έξτρα μάθηση

Ολοκληρώσατε τις βασικές σας σπουδές και αποφασίσατε να κάνετε το κάτι παραπάνω στο κομμάτι της γνώσης. Συγχαρητήρια, και… καλό κουράγιο. Για να μην πελαγώσετε, ακολουθεί ένας μίνι οδηγός με τα βασικά που πρέπει να ξέρετε πριν το επιχειρήσετε.

 

      Πότε να το κάνω;

Στην… κρίσιμη ερώτηση «πότε να κάνω μεταπτυχιακό;», αν και η συνήθης απάντηση είναι αμέσως μετά την λήξη των βασικών σπουδών, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να εργαστούν πρώτα για κάποια χρόνια και μετά να κάνουν ένα «διάλειμμα» για να επιστρέψουν στα θρανία και να ολοκληρώσουν αυτό που, κατά τη γνώμη τους, άφησαν στη μέση.

 

Μεταπτυχιακό… made in Greece

Ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα διαρκεί 1 ή 2 χρόνια, ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 1500 με 2000€ ανά εξάμηνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα δίδακτρα είναι δωρεάν.
Δείτε εδώ ποια μεταπτυχιακά «τρέχουν» για εγγραφές αυτήν την περίοδο, με δωρεάν δίδακτρα.Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρονται από όλα σχεδόν τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε κάποιο από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει στήσει μία εξαιρετική βάση μεταπτυχιακών, η οποία ενημερώνεται τακτικά με όλες τις ανακοινώσεις για ανοίγματα θέσεων. Μπορείτε να τη δείτε εδώ και να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει κάνοντας browse στην κατηγορία «γνωστικά αντικείμενα». 
Σημειώστε επίσης, ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει πληθώρα Μεταπτυχιακών εξ’ αποστάσεως τα οποία αναρτώνται εδώ με τις αιτήσεις να ανοίγουν – συνήθως – κάθε Δεκέμβρη. 
Μεταπτυχιακό στα… ξένα
Τα μεταπτυχιακά στην Αγγλία διαρκούν ένα έτος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ στην Αμερική συνήθως δύο χρόνια. Το κόστος και πάλι εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, αλλά και τη «φύση» του μεταπτυχιακού, αν δηλαδή θα έχει περισσότερα εργαστήρια ή θεωρητικά μαθήματα.
Ενδεικτικά, για την Αγγλία κυμαίνεται στις 5000 με 16000 λίρες, ενώ στην Αμερική από 11000 δολάρια, με μεγάλη διακύμανση ανάλογα με το είδος του πτυχίου, τη φήμη του Πανεπιστημίου και την περιοχή του.
Στην Αμερική, τα μαθήματα ξεκινούν το φθινόπωρο και την άνοιξη (Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος), ενώ αρκετά πανεπιστήμια απαιτούν το δίπλωμα GRE (πτυχίο γλώσσας), το TOEFL, συστατικές επιστολές και τα transcripts, δηλαδή την αναλυτική βαθμολογία απολυτηρίου του Πανεπιστημίου που ολοκληρώσατε.
Σημειώστε ότι τα αμερικάνικα πανεπιστήμια δέχονται πτυχιούχους με λίαν καλώς και άριστα, ενώ οι αιτήσεις «ανοίγουν» την άνοιξη (για το προσεχές έτος) και στις αρχές του έτους για μαθήματα που ξεκινούν τον χειμώνα.Αναλυτικές πληροφορίες για μεταπτυχιακά σε Πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά και υποτροφίες για εκεί δίνει το Ίδρυμα FullBright.Στην Αγγλία, οι αιτήσεις είναι ανοικτές αυτήν την περίοδο για τα μαθήματα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, ενώ απαιτούνται transcripts (αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων πτυχίου), πιστοποιητικό γλώσσας IELTS και συστατικές επιστολές.Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, αλλά δεν έχετε ακόμα αποφασίσει για την χώρα ή το Πανεπιστήμιο, χρήσιμος θα σας φανεί ο ετήσιος οδηγός του ένθετου των Times «Higher Education», ο οποίος περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και βαθμολογίες σε συγκεκριμένους τομείς τους.

Αντίστοιχα rankings βγάζει και ο Guardian και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Του Νικόλα Γεωργιακώδη – Πηγή:www.in2life.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.