Η Αριθμητική μιας μήνυσης… (Σημείωμα foroline)

0

XREOKOPIA-ELLADOS

Με αφορμή μια μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τρεις δικηγόροι του Πειραιά και τα στοιχεία που κατά πληροφορίες  εμπεριέχονται σε αυτή , θα θέλαμε ως πρακτικοί άνθρωποι να ασκήσουμε τη μνήμη μας στην Αριθμητική , για να ανακαλύψουμε με απλές πράξεις προς τα που οδηγείται τελικά το μέλλον αυτής της Χώρας , στα πλαίσια πάντα της προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση τουλάχιστον , που μας ταλανίζει…

Η ιστορία της μεταφοράς των Δικαστηρίων του Πειραιά στο Κτίριο “Κεράνη” στη οδό Θηβών , πέραν από τους λόγους της αντίδρασης των τοπικών Συλλόγων (πρόκειται για ένα άλλο θέμα , που δεν θα μας απασχολήσει στο παρόν σημείωμα) έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την οικονομική συναλλαγή στην οποία προέβη το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι τρεις δικηγόροι σε υπόμνημά τους ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζουν ότι οι καπναποθήκες Κεράνη για να αποκτηθούν από το Δημόσιο και να μετασκευαστούν στο σημερινό κτίριο κόστισαν περίπου 80 εκατ. ευρώ. Το κτίριο, μαζί με άλλα πολλά, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε. (πρώην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) αντί ποσού μόλις 10 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ταυτόχρονα με τη μεταβίβασή του νοικιάστηκε από την ΠΑΝΓΑΙΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, για να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνητικό κτίριο». Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 20 χρόνια και το ετήσιο μίσθωμα 2.652.000 ευρώ. Τα 10 εκατ. ευρώ αυτά  θα μειώσουν το δημόσιο χρέος , ενώ το Ελληνικό Δημόσιο ως αντάλλαγμα θα καταβάλλει επί 20 χρόνια 2.652.000 ευρώ κατ’ έτος, δηλαδή 53.040.000 ευρώ.

Αν προχωρήσουμε λίγο τον συλλογισμό μας και συνάμα κάνουμε κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις , θα “ανακαλύψουμε” ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλλε και θα καταβάλλει 80.000.000 € (αγορά και ανακατασκευή) + 53.040.000  € (για ενοίκια 20 ετών) : Σύνολο 133.040.000 € … Για να λάβει από τη πώληση του κτιρίου 10.000.000 € !!!  Με απλά “ελληνικά” , σε περίοδο οικονομικής κρίσης με δυσθεώρητο χρέος , εισπράττουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους 10εκ.€ ενώ από την άλλη καλούμεθα να καταβάλλουμε συνολικά 123εκ.€ περίπου για την συγκεκριμένη συναλλαγή.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι απλό και καθόλου απλοϊκό…
Με αυτό το τρόπο θα μειώσουμε το χρέος της Χώρας και θα βάλουμε  τις βάσεις για να εξέλθουμε από την κρίση ? 

debt

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε σκάνδαλο ή “σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος με ζημιωθέντα το Δημόσιο ” όπως αναφέρθηκαν στην αναφορά τους οι δικηγόροι του Πειραιά , αλλά θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου απέναντι σε μια τακτική που μας οδηγεί σε “τοίχο”… Σε ένα “τοίχο” που τελευταία μόνο “τσακιζόμαστε” , χωρίς να φαίνεται η παραμικρή “επιτοίχια” χαραμάδα διεξόδου…

Το τελευταίο τραγελαφικό στοιχείο της παραπάνω “ιστορίας” είναι  ότι λόγω παρεμβάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και άλλων φορέων , για το συγκεκριμένο κτίριο θα ξεκινήσει η στατική επαναξιολόγηση του,  με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης , με ενδεχόμενο ΝΑ ΜΗ χρησιμοποιηθεί ενώ έχει ενοικιαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο , ως κυβερνητικό κτίριο  !!!

Ειλικρινά η “Αποκάλυψη” σε όλο της το μεγαλείο…

Τάσος Σακελλαρόπουλος

Τα στοιχεία για το παρόν σημείωμα ελήφθησαν από το άρθρο της κας Χρ.Παπασταθοπούλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών” στις 15/08/2014 http://www.efsyn.gr/?p=225151

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.