Ίδρυση επιχειρήσεων: Όλα με μια κίνηση(;)

0

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση υπάρχει από τη Τετάρτη 21/09, το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016.
Αξίζει να δούμε λοιπόν κάποιες από τις διαδικασίες που προτείνονται από το Υπουργείο που αν πράγματι ισχύσουν, θα διευκολύνουν σημαντικά τις νεοϊδρυθείσες εταιρείες.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι ακόμα περιμένουμε να δούμε τις διευκολύνσεις που παλαιότερα είχαν θεσπιστεί και αφορούσαν στην “Υπηρεσία μιας στάσης” , που δυστυχώς υλοποιούνται με πολλές “στάσεις”…

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω 3 από τα πιο σημαντικά άρθρα του σχεδίου νόμου:

Άρθρο 05 – Διαδικασία σύστασης Εταιρειών

1. Για τη σύσταση μιας Εταιρείας οι ενδιαφερόμενοι ιδρυτές ή το πρόσωπο που είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένο προς τούτο προβαίνουν (με έγχαρτο ή ηλεκτρονικό τρόπο) στις παρακάτω ενέργειες:

α) Υποβάλλουν νομίμως υπογεγραμμένη αίτηση – εξουσιοδότηση προς την Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της Εταιρείας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου και όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό στοιχεία ή/και έγγραφα.

β) Καταθέτουν νομίμως υπογεγραμμένα εταιρική σύμβαση/καταστατικό της Εταιρείας.

γ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και, όπου απαιτείται, το τέλος υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού.

2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να προβεί :

α) σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων καθώς και σε έλεγχο της εταιρικής σύμβασης/καταστατικού ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

β) σε προέλεγχο της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου και στη χορήγηση έγκρισης χρήσης αυτών, μέσω της πρόσβασης στο Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

γ) στη χορήγηση απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και, όπου απαιτείται, του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού.

δ) στην αποστολή ανακοίνωσης για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων, μελών ΔΣ και διαχειριστών αυτής στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

ε) στη δημιουργία Φακέλου & Μερίδας της Εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. και στη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ., Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης της σύστασης και ζεύγους κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της Εταιρείας στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ..

στ) στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ. της Εταιρείας

ζ) στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω παροχής πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την χορήγηση κλειδαρίθμου TAXIS στην Εταιρεία

η) στην αποστολή ηλεκτρονικά ανακοίνωσης για τη σύσταση της Εταιρείας καθώς και για τα στοιχεία των εταίρων αυτής στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης

θ) στην εγγραφή της Εταιρείας στο μητρώο του αρμόδιου επιμελητηρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 94 και 96 ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265 Α’)

ι) στην κατανομή του εισπραττόμενου Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι και, όπου απαιτείται, στην απόδοση του τέλους υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αυτή.

ια) στην έκδοση ψηφιακά υπογεγραμμένων αντιγράφων των εταιρικής σύμβασης/καταστατικού και της ανακοίνωσης σύστασης της Εταιρείας.

3. Εάν από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Μίας Στάσης προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή η εταιρική σύμβαση/καταστατικό δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Αν η προθεσμία των πέντε εργάσιμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της Εταιρείας δεν καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ.. Στην περίπτωση αυτή το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας που καταβλήθηκε δεν επιστρέφεται.

Άρθρο 06 – Εγγραφή της εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο (απόδοση ΑΦΜ) Απόδοση Κλειδαρίθμου TAXIS

1. Για την εγγραφή της Εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση Α.Φ.Μ., η Υπηρεσία Μιας Στάσης διαβιβάζει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο TAXIS τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης της σύστασης της Εταιρείας, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του νόμου 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,
β) τα στοιχεία προσδιορισμού της έδρας και των λοιπών εγκαταστάσεων (εάν υφίστανται τέτοιες κατά τη σύσταση) της Εταιρείας από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’) και
γ) τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μιας Στάσης για την εγγραφή της Εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο και την απόδοση ΑΦΜ, περιλαμβανομένων και όλων των εκ του νόμου απαιτούμενων εξουσιοδοτήσεων.

2. Το TAXIS, με την ολοκλήρωση της διαβίβασης των στοιχείων και εγγράφων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, προβαίνει αυτοματοποιημένα στην εγγραφή της εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο και χορηγεί ηλεκτρονικά τον αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) της Εταιρείας αν τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

3. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω και προκειμένου για την απόδοση κλειδαρίθμου TAXIS στην Εταιρεία, η Υπηρεσία Μιας Στάσης θέτει στη διάθεση της Εταιρείας πρόσβαση στο κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα του TAXIS προκειμένου να καταχωριστούν σε αυτό ο Α.Φ.Μ., ο Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. και όλα τα απαραίτητα στοιχείο προκειμένου να χορηγηθεί κλειδάριθμος TAXISnet. Το TAXIS επιστρέφει προσωρινό κλειδάριθμο.

Άρθρο 07 – Εγγραφή στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης

1. Για την εγγραφή των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, όπου απαιτείται, η Υπηρεσία Μιας Στάσης διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς τον εν λόγω οργανισμό τα ακόλουθα στοιχεία
α) τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης και τον Α.Φ.Μ. της Εταιρείας,
β) τα στοιχεία των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ όπως απαιτούνται από την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία
και
γ) τα στοιχεία ή/και έγγραφα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μιας Στάσης για την εγγραφή των εταίρων ή/και διαχειριστών ή/και μελών ΔΣ στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένων και όλων των εκ του νόμου απαιτούμενων εξουσιοδοτήσεων.

2. Ο οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης προβαίνει σε όλες τις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της ασφαλισιμότητας των ανωτέρω αναφερόμενων φυσικών προσώπων και τα ενημερώνει σχετικά με τις υποχρεώσεις τους εντός μηνός από τη σύσταση της Εταιρείας.

3. Για τη σύσταση της εταιρίας και τη νόμιμη λειτουργία της αρκούν οι ενέργειες της παραγράφου 1 του παρόντος.

Μπορείτε να κατεβάστε και να διαβάσετε όλο το Σχέδιο Νόμου ΕΔΩ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.