«Εργασιακή ζούγκλα στον τουρισμό»

0

Οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, στη συνάντηση που είχαν με τον με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ. κ. Τάσο Ηλιόπουλο, επισήμαναν τα προβλήματα του κλάδου  εν όψει των επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας, λόγω θερινής τουριστικής περιόδου.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι «σε έναν κλάδο όπως ο Τουρισμός, που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνεται ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

Γίνεται λόγος για «συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε  όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με την αθρόα μετατροπή παλαιότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων να δηλώνεται ως μερικής απασχόλησης».

Πρόκειται όμως για μια ανύπαρκτη ουσιαστικά μορφή απασχόλησης στον κλάδο. Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι εκτινάχθηκαν οι μισθολογικές μεταβολές υπό την απειλή απολύσεων. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν «την παραβατικότητα και την ψευδώς δηλωμένη απασχόληση, καθώς και την ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή στον κλάδο, επιφέροντας ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει η ΠΟΕΕ ΥΤΕ.

Οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι «το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία, ενώ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».

πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.