Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (3ο Μέρος : Ενοίκια Ακινήτων)

0

Το θέμα της φορολόγησης των Ενοικίων Ακινήτων για το Φορολογικό έτος 2015 (01/01-31/12/2015) , μας απασχόλησε ιδιαίτερα  το προηγούμενο διάστημα και ως προς τους συντελεστές φορολόγησης , αλλά και για το ζήτημα των ανείσπρακτων ενοικίων.

Αρχικά ως προς τους συντελεστές φορολόγησης , αυτή τη στιγμή, για το Φορολογικό έτος 2015 (01/01-31/12/2015) , φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τροποποίηση των συντελεστών  για το «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» που ίσχυσαν και για το 2014 , ενώ υπήρξε κάποια στιγμή κατάθεση διάταξης για αύξηση των συντελεστών , η οποία και αποσύρθηκε.

Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Ειδικότερα το εισόδημα αυτό προκύπτει από:

α) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, κατασκευών και κάθε είδους εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους.
β) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.
γ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης από την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών επιγραφών.
δ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε ακίνητα.

Τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων , για τη Χρήση 01/01/-31/12/2015 , φορολογούνται αυτοτελώς με βάση την παρακάτω κλίμακα

 Εισόδημα από ακίνητη περιουσία
Συντελεστής (%)
< 12.000         11%
> 12.000         33%

Τώρα για το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων στο Φορολογικό έτος 2015 , ψηφίστηκε στο Νόμο 4336/20-11-2015 το Άρθρο 11 που αναφέρει :

Άρθρο 11 

1. Στο άρθρο 39 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.»
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Άρα τα ανείσπρακτα μισθώματα του έτους 2015 θα πρέπει να δηλώνονται σε ειδικό κωδικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2015 . Τα ενοίκια αυτά θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν.

Επίσης όσοι ιδιοκτήτες δεν ασκήσουν τα παραπάνω νομικά μέτρα κατά των ενοικιαστών (μέχρι την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης δλδ για φέτος , μέχρι 30-04-2016) θα φορολογηθούν για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα έχουν εισπράξει.

Τέλος ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον για το θέμα των συντελεστών φορολόγησης , δεν θα έχουμε για το Φορολογικό έτος 2015 εκπλήξεις με νέες φορολογικές διατάξεις.

Διαβάστε επίσης : 

Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (1ο Μέρος : Επαγγελματίες-Εταιρείες)

Φορολογικό Έτος 2015 : Πως Θα Φορολογηθούμε ? (2ο Μέρος : Μισθωτοί-Συνταξιούχοι)

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.