Ακριβότερες 51 εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα

0

Νέα επιβάρυνση στην τσέπη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ φέρνει η απόφαση του υπουργείου υγείας, η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τις 51 πιο συνήθεις εξετάσεις που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα να είναι 15% επί του κρατικού τιμολογίου και όχι επί της ασφαλιστικής τιμής,η οποία είναι χαμηλότερη.

Για παράδειγμα, μια γενική αίματος με τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής – πλήρωνε δηλαδή 0,30 λεπτά. Πλέον το 15% θα υπολογίζεται επί της τιμής του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή στα 2,88 ευρώ, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 0,43 λεπτά.

Αντίστοιχα, η εξέταση για το σάκχαρο κοστολογείται στο κρατικό τιμολόγιο στα 2,26 ευρώ οπότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή διαμορφωνόταν στα 0,17 λεπτά αφού η ασφαλιστική τιμή ήταν 1,15 ευρώ). Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Υγείας μετακυλύει στις τσέπες των ασφαλισμένων μέρος της οικονομικής απώλειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές των 51 πιο κοστοβόρων για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εξετάσεων και κατά 9% των υπολοίπων.

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.