Πώς επιμερίζεται ο ΕΝΦΙΑ για επικαρπία και ψιλή κυριότητα (Οδηγίες εκτύπωσης ΕΝΦΙΑ 2020)

5

Αν για ένα ακίνητο έχει συσταθεί επικαρπία*, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο, επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού** κυρίου και του επικαρπωτή.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο πλήρης κύριος υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να αναγράφεται μόνο το ποσοστό που του αναλογεί.




ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΕΝΦΙΑ 2020

Αντίστοιχα αν για το ακίνητο έχει συσταθεί επικαρπία, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή.

Αν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται ως ποσοστό του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα του ακινήτου, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή.

Συγκεκριμένα το ποσοστό του φόρου που βαραίνει τον επικαρπωτή υπολογίζεται ως εξής:

Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.
Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.
Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.
Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.
Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.
Στο 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.

Αν ο επικαρπωτής δεν είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται στα 8/10 του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα.

Ο φόρος που αναλογεί στην ψιλή κυριότητα προκύπτει αν από το φόρο που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στην επικαρπία.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/19907/enfia-pws-epimerizetai-se-periptwsh-epikarpias-kai-psilhs-kyriothtas

* Η επικαρπία , είναι ένα περιορισμένο και μάλιστα προσωπικού χαρακτήρα, εμπράγματο δικαίωμα, το οποίο παρέχει στον επικαρπωτή, την εξουσία να χρησιμοποιεί και να “καρπώνεται” τα οφέλη, από ένα πράγμα, κινητό ή ακίνητο.
**ψιλή και όχι ..ψηλή (ή υψηλή) κυριότητα, είναι η αποψιλωμένη κυριότητα-ιδιοκτησία, αυτή από την οποία, έχει αποχωριστεί η επικαρπία, είναι θέμα περιεχομένου και όχι ..ύψους.




5 Σχόλια

  1. Χρήστος Παπαζαφειρόπουλος on

    Με ποιά λογική , ο έχων την ψιλή κυριότητα , πληρώνει ΕΝΦΙΑ ? Αφού το εισόδημα (ενοίκιο) του διαμερίσματος το εισπράτει ο επικαρπωτής.

  2. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο φόρος αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων άσχετα αν υπάρχει κερδοφορία η όχι.Για τον ίδιο λόγο ΕΝΦΙΑ πληρώνει και αυτός, που δεν έχει κανένα έσοδο από τα ακίνητά του.

  3. ΠΑΝΤΕΛΗΣ on

    Στα χαρτιά είσαι κάτοχος στήν πράξη δέν είσαι!!!Για την εφορία έχεις ένα ακίνητο(περιουσία) που στήν πραγματικότητα το χρησιμοποιεί κάποιος άλλος.Άν δεν είναι αυτό παράλογο!!!!!!!

  4. Χαιδω on

    Αν ξερει να μου απαντησει καποιος… Εγω σαν μητερα εχω την επικαρπια και η μικρη μου κορη την ψιλη κυριοτητα, ομως φετος που εκανε πρωτη φορα φορ. δηλωση μας βγαζει απο 72200 αντικειμενικη αξια που ηταν τα προηγουμενα χρονια τωρα 120540ευρω το ιδιο σπιτι το ξαναπροθετει συν 48800 , αυτο γιατι δεν ειναι λαθος; τι να κανω να το διορθωσω; στην εφορια μου ειπαν οτι εγω εχω κανει λαθος και δεν βγαζω ακρη.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.