Διαθεσιμότητα: Τα δικαιώματα του εργαζομένου

0

 

Η διαθεσιμότητα εφαρμόζεται όταν θεωρείται αδύνατη η απασχόληση όλων των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, επειδή έχουν περιοριστεί οι οικονομικές της δραστηριότητες.

Στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να παρουσιάζονται στηνεπιχείρηση και κατά το διάστημα αυτό αμείβονται με τις μισές τακτικές αποδοχές τους των δύο τελευταίων μηνών.

Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπεράσει τους (3) τρεις μήνες κάθε έτος ενώ  μπορεί να είναι συνεχής επί ένα τρίμηνο ή διακεκομμένη (Ν. 3198/55).

Για να είναι έγκυρη πρέπει να γίνεται πάντοτε με έγγραφη ανακοίνωση στον  εργαζόμενο και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της έτσι ώστε ο εργαζόμενος να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την επιβίωσή του

Η χρόνος της υπολογίζεται ως κανονικός χρόνος υπηρεσίας και συνυπολογίζεται σε όλα τα δικαιώματα τουεργαζόμενου, όπως στην αποζημίωση (στη περίπτωση απόλυσης) στην κανονική του άδεια, στα χρονοεπιδόματα κλπ.

Κατά τη διάρκειά της διαθεσιμότητας, ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο.

  Επιδότηση διαθεσιμότητας από τον ΟΑΕΔ

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, ο εργαζόμενος μπορεί να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ λαμβάνοντας το 10% τωντακτικών αποδοχών που έπαιρνε το τελευταίο δίμηνο. Για τη καταβολή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ δεν ε­ξετάζεται αν ο εργαζόμενος απασχολείται σε άλλο εργοδότη ή όχι.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.